Teadlased: arvutimängud aitavad vähendada halbu mälestusi

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tetrise mängimine võib aidata vähendada stressi
Tetrise mängimine võib aidata vähendada stressi Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX/SCANPIX SWEDEN

Teadlased on värskelt avastanud, et videomängude mängimine aitab aja jooksul vabaneda ikka ja jälle meelde tulevatest soovimatutest mälestustest, mis põhjustavad sageli selliseid haigusi nagu posttraumaatiline stress.

«Kuigi inimesed võivad soovida unustada traumaatilisi mälestusi, võivad mängud hoida neid tagasi pähe tulemast või teatud tingimustel vähem rusuvamaks muuta,» ütles uuringu kaasautor Ella James Oxfordi ülikoolist väljaandele Psychological Science.

Kahes eksperimendis näitasid teadlased osalistele filme, mis sisaldasid traumaatilise sisuga stseene – näiteks kaadreid purjus sõidukijuhtimise ohtudest -, et kutsuda esile rusuvaid mälestusi. Testimisalused kutsuti seejärel 24 tunni möödudes laborisse tagasi.

Esimese eksperimendi käigus aktiveeriti pooltel osalistest mälestused fotode näitamisega vaadatud filmidest, anti seejärel 10 minutit ühe ülesande täitmiseks lasti mängida 12 minutit Tetrise-nimelist mängu. Ülejäänutel tuli täita vaid ülesanne ja istuda seejärel 12 minutit vaikuses.

Selgus, et mäletsuste aktiveerimise ja Tetrise mängimise läbinud kogesid oluliselt vähem rusuvaid mäletusi, kui need, kes lihtsalt vaikuses viibisid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles