Hiina ettevõte esitas naistöötajatele karmid pereplaneerimiseeskirjad

Crisely Apri
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rasedus ei ole haigus, mistõttu peavad töötaja ja tööandja edasise töökorralduse läbi mõtlema.
Rasedus ei ole haigus, mistõttu peavad töötaja ja tööandja edasise töökorralduse läbi mõtlema. Foto: SCANPIX

Pärast vastuolulise teate ilmumist Hiinas, Henani provintsis asuvalt ettevõttelt, on riigi sotsiaalmeedias lahvatanud diskussioon selle üle, kui palju on tööandjal sõnaõigust töötajate pereplaneerimises, kirjutab Wall Street Journal.

Jiaozuo linna krediidiühistu töötajatele suunatud teates seisab, et ettevõttes töötavad abielus naised peavad enne lapseootele jäämist omama vähemalt aastast tööstaaži. Lisaks peavad naised oma lapseootuse ette planeerima, vältimaks „ülemäärast mõju“ firma tegevusele.

Teates seisab, et lapseootusplaan on rangelt kohaldatav  -  töötajad, kes ei sünnita varasemalt koostatud plaani järgi, saavad 1000 jüaani suuruse trahvi ning kaotavad võimaluse ametikõrgenduseks. Lisaks võivad plaanitust varem või hiljem rasestuvad naised seista silmitsi aasta lõpus antavatest boonustest ilma jäämisega.

Kõnealuse ettevõtte ametiisik ütles Henani provintsilehele Dahe Daily, et teade oli vaid mustand ning seda muudetakse, kui töötajad peaksid tingimustele vastu vaidlema. Ametnik lisas ka, et firmas on hiljuti tööd alustanud suur hulk noori naisi ning planeerimispoliitika eesmärgiks on naiste üheaegse rasestumise vältimine.

Mao Zedongi valitsemisajal nõudsid poliitikud aastakümneid Hiina tööandjatelt nõusolekut töötajate erinevate elusündmuste (nt rasedus, abielu, lahutus) tarbeks. Kuigi regulatsioonid on hääbunud, peavad hiinlased endiselt enne lapse saamist konsulteerima kohalike pereplaneerimisametnikega ning abieluväliselt lapsi saavad kodanikud seisavad sageli silmitsi trahvidega.

Hiina sotsiaalvõrgustikes on juhtum pälvinud suurt vastukaja. Nii mõnedki internetikasutajad väidavad, et paljud tööandjad, näiteks koolid ja haiglad, rakendavad sarnaseid, ent formaliseerimata poliitikaid. Tegemist on justkui kirjutamata seadusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles