Kuuba elanikud pääsesid lõpuks internetti

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Havanna elanikud kogunesid tänavale internetti tarbima
Havanna elanikud kogunesid tänavale internetti tarbima Foto: Xinhua/Xinhua/Sipa USA

Kuubas oli kuni selle nädala kolmapäevani internet suuresti vaid eliidi luksus, kuid nüüd avati saareriigis korraga koguni 35 WiFi punkti.

Enne WiFi võrkude avamist oli interneti püsiühendus riigis saadavl vaid riiklikes internetipunktides ja kallites hotellides. Nüüdsest saavad internetile ligipääsu need, kes olid loonud konto riiklikus telekomiettevõttes Etecsa.

«Oli viimane aeg Kuuba ühendamiseks. Igaühel on õigus internetile,» ütles Reutersi teatel Alejandro Costa, kes sai interneti võlusid nautida esimest korda sel neljapäeval.

Kas on põhjuseks investeeringute nappus või kommunistliku riigiaparaadi hirm info liikumise ees, kuid ÜRO andmeil oli seni internet kodus vaid 3,4 protsendil kodudest.

Foto: Xinhua/Xinhua/Sipa USA

Nii koguneski sel nädalal näiteks Havanna La Rampa tänavale suur hulk kuubalasi, et oma nutitelefonidega veebi ühenduda – nagu selgus, siis peamiselt Facebooki kasutama.

Ameerika ülikooli professori William LeoGrande hinnangul on Kuuba valitsus ilmselgelt otsustanud oma senist meelsust muuta ja internetikohvikute ja WiFI pääsupunktide loomise näol märku andnud, et võtab interneti ligipääsetavuse kasvatamist tõsiselt.

Kuuba valitsus otsustas ka, et internetis viibimise tunni hind saab senise 4,5 USA dollari asemel olema nüüd 2 dollarit. Samas on see ikkagi ülikõrge hind, kui arvestada, et kuubalaste keskmine kuupalk on 20 dollarit.

Kuubalased arvavad, et muudatused on tingitud USA ja Kuuba suhete soojenemisest viimastel kuudel. Kaks külma sõja aegset rivaali on otsustanud taasavada saatkonnad ja taastata diplomaatilised suhtes alates 20. juulist. Lisaks on Barack Obama lõdvendanud telekommunikatsiooniteenustele kehtestatud embargot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles