Neivelt: Paneme Rail Balticu aktsiad börsile

Anette Parksepp
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Neivelt
Indrek Neivelt Foto: Liis Treimann

Ettevõtja Indrek Neivelt kirjutab oma blogis, et ta ei uskunud juba varem, et Rail Baltic leiab piisavalt kasutus ja tasub ära, kuid praeguseks oleme tema sõnul jõudnud olukorda, kus isegi olemasolevale raudteele on vaja hakata peale maksma. Tema ettepanek on kaasata vajaliku omafinantseeringu jaoks eraraha

«Seda poleks ma küll mõni aasta tagasi uskunud, et peame hakkama Eesti Raudteele peale maksma,» kirjutab Neivelt. « Lennuliiklusele maksame. Praamidele maksame. Siseriiklikust rongiliiklusest ja tasuta ühistranspordist rääkimata. Aga maksjaid jääb iga aastaga vähemaks.

Sellega seoses on mul ettepanek vajaliku omafinantseeringu jaoks kaasata eraraha. Selleks, et viia kogu diskussioon projektist uuele tasemele. Muidu on nii, et ühel päeval loeme lehest, et riik võttis raudtee finantseerimiseks mitusada miljonit eurot laenu.

Investeerimist ootavat raha erasektoril jätkub. Kõik kohalikud investeerimispankurid räägivad, et inimestel seisab liiga palju raha pangakontodel ja börsil on vähe firmasid. Korraldame aktsiate avaliku müügi ja paneme aktsiad börsile. See oleks ka lakmuspaberiks saamaks aru, kas projekt on elujõuline või mitte. Kas seda raudteed ka tegelikult vaja on või mitte. Missugustel tingimustel ja missuguste garantiidega sinna raha investeeritaks? Kas asjaga tegelenud ja tegelevad avaliku sektori  töötajad oma isiklikku raha paneks sellesse projekti? Ja kui paneks, siis mitme kuu palga? Kas pensionifondid sinna meie ühist  raha investeeriks?

Kokkuvõttes kutsun üles olema  võõra rahaga käitumises teistele eeskujuks. Ja saamaks kindlustunnet, et oleme raudtee ehitamisega õigel teel, müüme aktsiad ka erasektorile. See viiks diskussiooni hoopis uuele tasemele.

Loe pikemalt Indrek Neivelti blogist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles