Sarapuu: põllumajandustoetused peavad säilima

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvo Sarapuu.
Arvo Sarapuu. Foto: Toomas Huik

Riigikogu Keskerakonna fraktsioon esitas täna põllumajandusminister Helir-Valdor Seederile arupärimise põllumajanduse otsetoetuste kohta, mida kärpida tahetakse.


«29. augustil ütles peaminister Andrus Ansip televisioonis, et rahvas kaotaks tulumaksu alandamise edasilükkamise tõttu 1,5 miljardit krooni, mis läheks enamjaolt 20 suurpõllumehe taskusse,» ütles Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni liige Arvo Sarapuu.

Tema sõnul olid selle peale nördinud nii mitmed põllumehed kui ka maaeluga mitte seotud inimesed. Meedia vahendusel võis lugeda, et ka põllumajandusminister ei olnud sellise väljaütlemisega rahul.

Sarapuu sõnul on teada, et põllumajanduse otsetoetusi ei ole võimalik ühel aastal nii suurel määral ehk 1,5 miljardi krooni ulatuses välja maksta ja et toetuste saajaid on tegelikult üle 20 000 ettevõtte.

Sarapuu märkis, et samuti on Reformierakond tulnud välja ideega lõpetada Euroopa Liidu põllumajandustoetustele lisaks täiendavate toetuste maksmine Eesti riigi eelarvest maksimummäärades, asendades need 25-protsendise määraga.

Lähtuvalt eeltoodust esitas Keskerakonna fraktsioon põllumajandusministrile rea küsimusi. Neis taheti muu hulgas teada, kas peaminister on teada andnud need 20 suurpõllumeest, kelle taskusse läheb ülaltoodud märkimisväärne summa.

Lisaks sooviti ministri seisukohta põllumajandustoetuste kasutamisel: kas neid tuleks suurendada-vähendada. «Selle aasta halvad ilmastikuolud mõjuvad laastavalt kohalikule põllumajandusele ja toidukorvi maksumusele. Kas ja milliseid võimalusi näete ette võimaliku ikalduse kompenseerimiseks ja vajaliku koguse põllumajandustoodangu tagamiseks?» küsisid keskerakondlased.

Lisaks tahtsid küsijad teada, kas põllumajandusministeeriumis on olnud arutlusel põllumajanduskindlustusfondi loomine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles