Norra kohus mõistis Alexela kasuks välja ligi 300 miljonit krooni

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alexela tankla.
Alexela tankla. Foto: Priit Simson

Norra teise astme kohus rahuldas neljapäeval Alexela Logisticsi Norra terminali opereeriva tütarfirma Alexela Sløvågi hagi ettevõtte endiste omanike vastu ja ja mõistis terminali müüjatelt Alexela Sløvågi kasuks välja 154 miljonit Norra krooni ehk 297,5 miljonit Eesti krooni.

Lääne-Norras Sløvågis toimus 2007. aastal ühes kütuseterminalis plahvatus, mille põhjustas seal toimunud mürgise bensiini segamine. Terminali endise omanikfirma Vest Tank omanik Trond Emblem ja tegevjuht Jostein Berland peavad hüvitama Eesti ettevõtte tütarfirmale Alexela Sløvågile plahvatuse tagajärgede kõrvaldamise kulud ja kohtukulud, kirjutab NRK.no.

Kohus leidis, et terminali Eesti ettevõttele müünud Trond Emblem ja Jostein Berland varjasid olulist teavet terminali mahutite sisu ja terminali opereerimiseks vajalike litsentise olemasolu kohta.

Mullu juulis mõistis Norra Bergeni maakohus Emblemilt ja Berlandilt Alexela Sløvågi kasuks välja 91 miljonit Norra krooni ehk ligi 160 miljonit Eesti krooni. Neljapäeval langetatud otsusega otsustas kohus hüvitise suurust tõsta.

Alexela Sløvåg omandas terminali 2007. aasta kevadel päev enne seda, kui terminalis toimus plahvatus. Norra keskkonnainspektsioon karistas mullu juunis Alexela Norra tütarfirmat plahvatuse eest 3,5 miljoni Eesti krooni suuruse trahviga. Norra võimude teatel rikuti terminalis keskkonna- ja tööohutuse seadust.

Alexela vaidlustas Norras saadud trahvi, juhtides tähelepanu plahvatuse toimumise perioodile, mis leidis aset enne terminali Alexela omandisse minekut. Ühtlasi otsustas Norra majandustegude talitus esitada kriminaalsüüdistused ka terminali endiste juhtide suhtes.

Terminali otstarve oli enne ostmist ohtlike laevajäätmete ladustamine. Alexela Sløvåg soovib terminalis keskenduda heledate naftatoodete, näiteks bensiini hoidmisele.

Alexela Logisticsi juhatuse liige Heiti Hääl on varem öelnud, et terminali müüjate näol oli tegemist kelmidega. «Lisaks otsesele majanduslikule kahjule on Alexela Logisticsi ettevõtted pidanud taluma avalikkuse survet ja kriitikat nii Norras kui Eestis, mis on kahjustanud meie mainet ja äritegevust,» rääkis ta.

«Me ei ole seda ära teeninud. Terminali omandamise kaudu oli soov osta osa infrastruktuurist ja seda meie vajaduste järgi kohandada. Kahetsusväärsel kombel lendasid terminali endise omanike juhtimisel koos terminaliga mõneks ajaks õhku ka meie plaanid,» on Hääl öelnud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles