Skandaal äpimaailmas: Google’i pildirakendus sildistas mustanahalised gorilladeks

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Google sildistas mustanahalise paari gorilladeks
Google sildistas mustanahalise paari gorilladeks Foto: twitter

Tehnoloogiahiid Google sattus sel nädalal turmtule alla, kuna selle verivärske rakendus Google Photos liigitas fotosid nii rassistlikult kui see üldse võimalik on.

Nimelt avastas programmeerija Jacky Alciné 28. juunil, et teenus nimetas teda ja ta tüdruksõpra tunnusega «Gorillad». Noormees pöördus läbi Twitteri kohe Google’i poole ja soovis näha näidisfotot, mille alusel ettevõte sellise jämeda vea läbi lasi, vahendab The Telegraph.

Google’i vanemarhitekt Yonatan Zunger säutsis kiirelt ja vabandades vastu ning selline fotode tunnus nagu «gorillad» kaotati igaks juhuks teenusest.

Google vabandas oma teenuse ohvrite ees
Google vabandas oma teenuse ohvrite ees Foto: twitter

Teenuse Google Photos üks uutest funktsionaalsustest seisneb selles, et see jagab fotod neil olevate objektide põhjal automaatselt liikidesse ja lisab neile märksõnad. Näiteks saab kõrghooneid kujutav foto automaatselt külge sellenimelise sildi.

Google’i andmeil on programm ka õpivõimeline ja saab seda täpsemaks, mida rohkem inimesed seda objektide määratlemisel kasutavad.

Paljud kaameratootjad on seisnud aastaid vastamisi probleemiga, mis puudutab eri nahatooniga inimeste pildistamise kvaliteeti ja näotuvastusprogrammide täpsust. Google lubas nüüd ette võtta suuremad arendustööd, et vältida sobimatute märksõnade sattumist tumedanahaliste fotode juurde.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles