Valitsus kiitis heaks väikefirmade aruandluskohustuse vähendamise

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapsed saavad ettevõtetega tutvust teha.
Lapsed saavad ettevõtetega tutvust teha. Foto: PantherMedia

Valitsus kiitis täna heaks ja saatis riigikogule raamatupidamisseaduse muutmise eelnõu, mis võtab üle Euroopa Liidu raamatupidamisdirektiivi ning vähendab mikro- ja väikeettevõtete aruandluskohustust, vahendas BNS.

«Eelnõu aitab eelkõige väiksemaid ettevõtjaid, kuna võimaldab neil oma halduskoormust vähendada ja keskenduda enam oma põhitegevusele,» ütles ministeeriumi pressiteate vahendusel rahandusminister Sven Sester, kelle hinnangul parandab seadus ettevõtluskeskkonda ilma aruandluse kvaliteeti halvendamata.

Mittekäibemaksukohuslastel ehk mikroettevõtetel, mille aastakäive jääb alla 16 000 euro, millel puuduvad omakapitalist suuremad kohustused ning varad jäävad alla 175 000 euro, tuleb edaspidi nelja põhiaruande asemel esitada vaid 2 ning 10-15 lisa asemel kuni 3.

Väikeettevõtetel, mille varad on alla nelja miljoni euro, müügitulu alla kaheksa miljoni euro ja keskmine töötajate arv aruandeaasta jooksul kuni 50 inimest, tuleb edaspidi esitada kaks põhiaruannet, tegevusaruanne ning kuni üheksa lisa.

Maksumaksjate liidu juht Lasse Lehis on varem BNSile öelnud, et aruandluse poolest pakub uus seadus vähe, kuid positiivne on auditeerimisele minevate kulude vähenemine. 

Uus raamatupidamisseadus lähtub Euroopa Liidu raamatupidamisdirektiivist, mille eesmärk oli vähendada üle kogu Euroopa aruandluskohustust väikeettevõtetele. Eesti seisis sellele pikalt vastu ning käis direktiivi pärast ka Euroopa kohtus, kus kaotas vaidluse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles