Töömessil pakuti tööd välisriikidesse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marika soovis leida tööd Norras füsioterapeudina.
Marika soovis leida tööd Norras füsioterapeudina. Foto: Toomas Huik

Eile rahvusraamatukogus korraldatud Euroopa töömessile oli kogunenud palju huvilisi, ennast võis pakkuda näiteks turumüüjaks Poolasse, vene keelt kõnelevaks kokaks Rumeeniasse või lauljaks Küprosele.



Endiselt on eestlaste populaarseim sihtmaa aga Soome, kust oli töömessile tulnud ka kõige suurem esindus. Ennekõike otsiti Soome medõdesid ja arste, kuid kohapeal võis vestelda ka ehitusfirmade ja hotellide esindajatega.

Espoo linnavalitsuse esindaja Ave-Maria Lindmani kinnitas, et nemad olid lõunaks leidnud juba kuus sobilikku medõekandidaati. Mauno Samele Soome töötukassast lisas, et ka nemad otsisid ennekõike arste ja hambaarste ning olid keskpäevaks töövestlusele kutsunud radioloogi ja psühhiaatri.

Taavi, kes otsis tööd hotellinduses, messilt paraku konkreetset tööpakkumist ei saanud. Küll aga kohtus ta hotellide esindajatega, kelle juurde võiks tööle kandideerida.

«Olen varem töötanud sarnasel töökohal Egiptuses, kuid eestlasele sobib põhjamaine töökorraldus ilmselt paremini,» kinnitas Taavi. «Soovin mõnda aega töötada Soomes ja ennast seal proovile panna, kuid koduks jääb mulle alati Eesti.» Lisaks mainis Taavi, et Soome tööle mineku juures on oluline ka sealne sotsiaaltagatiste süsteem.

Kohapeal otsis töötajaid ka AM Direct AS Norrast, kes vajab ehitajaid, töölisi ja insenere puurtornidele, samuti laevandustöötajaid. Samuti võib Norrasse maalriks minna naisterahvas, kel olemas vastav kvalifikatsioon, sõnas AM Direct ASi haldusjuht Bjorn Magne Amunds­gard.  Kümmekond eestlannat ongi juba Norras seinu värvimas, lisas ta.

Marika, kes on just omandanud füsioterapeudi kutse ja hakanud õppima norra keelt, soovis samuti Norras tööd leida. «Kui ma kohe füsioterapeudina rakendust ei leia, võin keele omandamiseni teha ka mõnda muud tööd,» sõnas Marika.

Peale tallinlaste tuli töömessile rahvast ka kaugemalt. Näiteks Helsingis inseneriks õppiv Mukul Joshi tuli tutvuma tulevikuvõimalustega Euroopas, sest kevadel on tal kavas ülikool lõpetada.

Eestlastele on avatud ka Suurbritannia tööturg, mis on lähiaastatel saanud populaarsuselt teiseks sihtmaaks. Briti töötukassa esindaja soovitas aga tööd otsida ennekõike Londonist väljastpoolt.

Londonis on küll kõige rohkem tööpakkumisi, kuid ka konkurents on kõige suurem. Teised Suurbritannia piirkonnad jäävad tihipeale välismaiste tööotsijate huviväljast kõrvale.

Palgapakkumised

•    Turumüüja Poolas – 5500 krooni kuus

•    Ettekandja Luksemburgis – 26 000 – 34 400 kr kuus

•    Toatüdruk Luksemburgis – 46 900 krooni kuus

•    Maasikakorjaja Hispaanias – 579 krooni päevas

•    Lihunik Prantsusmaal – 31 292  krooni kuus

•    Kiviraidur Belgias – 202 krooni tunnis

•    Kontoritöö Ungaris – 78 000 krooni kuus

•    Medõde Soomes – 35 770 krooni kuus

•    Müügijuht Portugalis – 40 679 krooni kuus

•    Hambatehnik Rootsis – 26 867 krooni kuus

•    Laulja Küprosel – 14 080 krooni kuus

•    Keevitaja Küprosel – 20 339 krooni kuus

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles