Türgi ähvardab Gazpromi kohtusse kaevata

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gazprom
Gazprom Foto: Reuters / Scanpix

Türgi valitsusallikas kinnitas Reutersile, et riik loodab Vene gaasifirmaga Gazprom maagaasi hinnas kokkuleppele jõuda juuli keskpaigaks ning juhul kui kokkulepet ei sünni, kaalub Türgi asja andmist rahvusvahelisse arbitraaži, vahendas BNS.

Gazprom tarnib üle poole Türgi tarbitavast gaasist ja on seni lubanud gaasi hinda langetada 10,25 protsenti, kuid Gazpromi täiendavad nõuded Turkish Streami gaasijuhtme projekti suhtes on lõpliku kokkuleppe saavutamist takistanud.

Türgi väidab, et kuna kokkulepet 29. juuniks ei sündinud, siis on tal õigus Gazprom rahvusvahelisse arbitraaži kaevata. Oma suuruselt teise gaasitarnija Iraani on Türgi juba kohtusse kaevanud.

Poolte seisukohad on pisut järeleandlikumaks muutunud, sest nad vajavad teineteist. Seetõttu loodetakse kokkuleppele jõuda, ütles allikas.

Gazprom teatas, et kõnelused jätkuvad ja et kindlat tähtaega ei ole. Gazprom on korduvalt kinnitanud, et gaasi hinna kõnelused ei ole Turkish Streamiga seotud.

Gazprom soovib Turkish Streami esimese torujuhtme ehitamist alustada kohe ning loodab selle valmis saada 2016. aasta detsembris. See on mõeldud üksnes Türgi gaasiga varustamiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles