Euroopa võib leevendada reegleid Kesk- ja Ida-Euroopa lennuühendusele

Kadri Hansalu
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Violeta Bulc.
Violeta Bulc. Foto: SCANPIX

Euroopa Komisjoni liige Violeta Bulc vastas Euroopa Parlamendi liikme Urmas Paeti arupärimisele seoses lennuühenduste hoidmise ja arendamise keerukusega ELi piiririikides, et Euroopa Komisjon kavatseb selles valdkonnas lahendusi pakkuda sügisel lennunduspaketi raames.

Paeti sõnul ajendas teda arupärimist esitama tõsiasi, et üheks oluliseks majandusarengu ja konkurentsi elavdajaks on Euroopa Liidu sisesed lennuühendused ja nende sagedus. «Mõistagi on ELi piiririigid siin kehvemas seisus kui ELi keskel asuvad riigid,» ütles ta. «Eriti keerulises olukorras on väiksemad ja ELi äärealadel asuvad liikmesriigid, nagu Eesti, kus lennuühenduste arv ja sagedus on väikese turu tõttu piiratud. See takistab ka riigi kui terviku konkurentsivõime arengut.»

Violeta Bulc nõustus, et mõnes Euroopa piirkonnas on lennuühendus halvem kui mujal. «Euroopa Komisjon pöörab olukorrale suurt tähelepanu ja on abistanud liikmesriike, korraldades uuringu Kesk- ja Ida-Euroopa riikide lennuühenduse kohta, et hinnata piirkonnas valitsevat olukorda,» lisas ta.

Bulc lisas, et Euroopa Komisjon kutsus liikmesriike üles hindama selle  uuringu alusel oma lennuühendusvajadusi.

«Lennuühendusi käsitlev määrus võimaldab liikmesriikidel kehtestada avaliku teenindamise kohustuse marsruutidel, mida peetakse piirkonna majandusliku ja sotsiaalse arengu seisukohalt oluliseks, kui liikmesriik leiab, et turg ei taga täielikult sealseid lennuühendusvajadusi. Nagu paljude teiste teemade puhul, on ka selles küsimuses oluline, et Euroopa tegutseks ühiselt üha konkurentsitihedamal ülemaailmsel lennundusturul,» ütles Bulc.

Komisjon tegeleb nende küsimustega Bulci sõnul põhjalikult lennunduspaketi raames, mida esitletakse käesoleva aasta sügisel. Äsja käivitati paketiga seotud avalik konsultatsioon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles