Idufirmade tegevus muutub lihtsamaks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti päritolu idufirma TransferWise’i aktsioon.
Eesti päritolu idufirma TransferWise’i aktsioon. Foto: TransferWise

Kolmapäeval hakkasid kehtima äriseadustiku muudatused, mis muuhulgas hõlbustatavad Eestis elukohta mitteomavate isikute osalemist idufirmade juhtimises ning lihtsustavad raha kaasamist idufirmadesse.

Tulevikus on lihtsam määratleda osaühingu siseselt eri liiki osasid ja teostada sellest tulenevaid õigusi. Investor võib olla kindel, et ka Eestis on võimalikud eriliigilised osad ning arvestada sellega, et osaühingu põhikirjas saab kindlaks määrata konkreetselt erinevate osade või tema enda isikuga seotud õigusi. Näiteks saab anda osanikust investorile eelisseisundi kasumi või likvideerimisest järelelejääva vara jaotamisel, teatas justiitsministeerium juunis.

Samuti on sarnaselt aktsiaseltsiga võimalik suurendada tingimuslikult osakapitali. Muudatuste tulemusel võivad näiteks iduettevõtjad väljastada investorile osakapitali tingimuslikul suurendamisel vahetusvõlakirju. Lisaks antakse seadusega osanikele võimalus delegeerida osaühingu juhtorganitele põhikirjas määratletud ajaks ja mahus õigus suurendada osakapitali, et muuta investorite otsingute ja kapitali kaasamise protsessi senisest paindlikumaks.

Osaühingu oma osade omandamise tingimused muutuvad leebemaks. Selle tulemusel on osaühingul võimalik rakendada optsiooniprogramme, samuti saab kindlamalt leppida kokku osaniku osa tagasivõõrandamise kohustuses näiteks juhul, kui osanik osaühingu tegevusse kokkulepitud viisil või mahus ei panusta.

Lihtsustuvad nõukogu koosoleku pidamise ja otsuste vastuvõtmise nõuded. See on vajalik olukorras, kus näiteks osa nõukogu liikmeid ei asu Eestis. Nõukogu koosolekutel saab osaleda ja otsuseid teha sidevahendi abil või kirjalikult. Seega on võimalik äriühingu juhtimisel kasutada kaasaegsemaid vahendeid ja teha nõukogul efektiivsemalt ettevõtjaga seotud otsuseid.

Augustiks on planeeritud ka ettevõtjaportaali arendustööd, mis võimaldavad levinumaid osaga seotud õigusi või osaniku õiguste erisusi märkida ka tüüppõhikirjas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles