Rohelised: tuuleenergiat saab arendada kaitseväe radareid segamata

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuulepark.
Tuulepark. Foto: AFP / Scanpix.

Erakonna Eestimaa Rohelised arvates ei ole õigustatud kaitseväe juhataja Ants Laaneotsa väited nagu häiriks rajatavad tuulepargid kaitseotstarbeliste radarite tööd.

Rohelised on veendunud, et tänaseks on olemas tehnilisi lahendusi, millega kaitseväe juhataja kirjeldatud probleeme märkimisväärselt leevendada.

«Eestimaa Roheliste soovitusel on võimuliidu leppesse sisse kirjutatud taastuvenergeetika üleriigilise teemaplaneeringu tegemise vajadus. Selle mõte on muuhulgas tuuleparkide selliste paigutusalade leidmine, kus kõnealust häiret radarite tööle pole,» teatas erakond täna.

«Radarites ja radarsüsteemides kasutatakse keerulisi digitaalseid signaalitöötluse meetodeid. Kaasajal saadakse hakkama ka erinevates keskkondades nii, et tsiviil- või militaarotstarbeline radar töötab normaalselt,» selgitas erakonna volikogu liige Urve Madar, kes on Tallinna Tehnikaülikooli raadio- ja sidetehnika instituudi dotsent.

«Energeetikaprobleemid on tõsised nagu ka meie julgeolek. Kohatu oleks hakata tegema valikuid nende kahe asja vahel öeldes, et energiauuendusi teha ei saa, kuna see häirib olemasolevaid radareid. Tehnoloogia areng kulgebki erinevates valdkondades käsikäes tegutsedes. Nii on vaja, et tuuleenergia tootmisel arendataks ja täiendataks-uuendataks ka Eestis olevaid radareid või radarsüsteeme,» märkis Madar.

EER peab oma kohuseks öelda, et juhul kui energiatootmist Eestis ei hajutata, polegi kaitseotstarbelisi radareid vaja, sest meie energiasüsteemi halvamiseks piisab piirile toodud haubitsatestki, sest Eesti elektrijaam asub piirist 4-5 km kaugusel.

Energia- ja taastuvenergeetilise innovatsiooniga viivitamine on meie julgeolekule igas mõttes ohtlik.

«Lubatud taastuvenergia teemaplaneeringu viibimine paneb kahtlema, kas selle tegevusega sisuliselt algust tehtud ongi. Kaitseväe juhataja avalik seisukohavõtt pigem kinnitab neid kahtlusi,» teatasid rohelised täna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles