IMF: Kreeka ei tasunud tähtajaks oma võlga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IMF ütles, et Kreekale armuaega ei anta.
IMF ütles, et Kreekale armuaega ei anta. Foto: PAUL HANNA/REUTERS

Rahvusvahelisele Valuutafondi (IMF) kinnitusel ei maksnud Ateena 30. juuni tähtajaks 1,5 miljardi euro suurust laenu tagasimakset ja nüüdsest on Kreekal organisatsiooni ees maksuvõlad.

«Kinnitan, et 1,2 miljardiline SDR-i tagasimakse, mille Kreeka pidi IMF-ile täna (teisipäeval) tegema, pole kohale jõudnud. Teavitasime (IMF-i) nõukogu, et Kreekal on nüüdsest maksuvõlad ja võib saada IMF-ilt rahastust alles pärast maksuvõlgade tasumist,» lausus organisatsiooni pressiesindaja Gerry Rice.

SDR on IMF-i arvestuslik rahaühik.

Kreekast sai esimene arenenud riigist IMF-i maksuvõlgnik.

Ateena palus IMF-ilt teisipäeval tagasimakse tegemiseks ajapikendust novembrini. Rice kinnitas taotluse jõudmist organisatsioonini, lisades, et see «läheb IMF-i nõukogu ette omal ajal». Fond on tagasimakset taolisel viisil pikendanud vaid kahel korral - 1982. aastal Nicaragua ja Guyana juhtumites.

30. juunil aegus ka Euroopa Liidu abipakett. Kolmapäeval kogunevad uut paketti arutama euroala rahandusministrid, samal päeval toimub ka Euroopa Keskpanga nõukogu istung.

Reitinguagentuur Fitch langetas teisipäeval Kreeka krediidireitingu tasemele CC. Ettevõtte sõnul tingis muudatuse Kreeka kreeditoridega peetud läbirääkimiste lagunemine ja Ateena otsus pidada 5. juulil rahvahääletus reformiettepanekutest.

Kreeka võlakoorem moodustab sisemajanduse koguproduktist (SKP) ligi 180 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles