Eurogrupp keeldus pikendamast Kreeka abiprogrammi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka parlamendihoone.
Kreeka parlamendihoone. Foto: Eero Vabamägi

Euroala rahandusministrid keeldusid pikendamast Kreeka abiprogrammi, kuid ministrid jätkavad kolmapäeval Kreeka võlakriisi arutamist, ütlesid ametnikud teisipäeval.

«Kreeka programmi pikendamise viimane tähtaeg oli nädalavahetusel. Parlamentaarsete menetlusprotsesside tõttu ei saa programmi tänasest (teisipäevast) hiljemaks pikendada,» lausus Slovakkia rahandusminister Peter Kazimir Twitteri vahendusel pärast konverentskõne oma euroala ametivendadega.

Kreeka palus eurogrupilt pikendust senisele abiprogrammile lühikeseks ajaperioodiks, kindlustamaks, et riigil ei tekiks tehnilist maksujõuetust.

«Eurogrupp just lõpetas. Jätkame homme (kolmapäeva) hommikul et lubada rahandusministritel uurida Kreeka valitsuse ettepanekuid,» lausus Kreeka valitsusallikas pärast kohtumist.

Teisipäevase arutelu käigus tõdeti, et teine päästepakett lõppeb 30. juuni seisuga ja seda ei pikendata, ütles rahandusminister Sven Sester BNSile.

Uued kokkulepped saavad seega tulla vaid uue programmi raames, märkis minister. Tema sõnul ütles Kreeka rahandusminister Yanis Varoufakis, et saatis välja uue reformipakkumise ja kuna ükski rahandusminister veel seda näinud ei olnud otsustati telefoniarutelu jätkata kolmapäeva hommikul.

Sesteri sõnul erakorralist kohtumist arutelul kokku ei lepitud, kuid rahandusministrid on valmis vajadusel kokku saama. Samas enne kui Kreeka ettepanekute üle üldse sisulisemalt otsustama hakatakse peab seda kindlasti analüüsima Euroopa Komisjon, sõnas Sester.

Euroala rahandusministrid pidasid teisipäeva õhtul kell 20 konverentskõne, et arutada Kreeka taotlust saada Euroopa stabiilsusmehhanismist (ESM) abi Kreeka finantsraskuste toetamiseks. ESMi programmi käivitamine kõigi liikmesriikide parlamentide nõusolekut.

Kreeka taotles ESMilt finantsstabiilsustuge kahe aastase laenu vormis. selle taotlemiseks vajalikud tingimused on täidetud, kirjutas Tsipras Eurogrupi presidendile ja ESM-i nõukogu esimehele Jeroen Dijsselbloemile.

Koos laenuga taotleb Kreeka, et riigi võlg EFSFi ees restruktureeritaks vastavalt Euroopa Komisjoni ettepanekutele, kindlustamaks et Kreeka võlg oleks pikas perspektiivis jätkusuutlik. «Laenuperioodi lõpuks või enne seda on Kreeka eesmärk saada taas pidev ligipääs rahvusvahelistele kapitaliturgudele, et täita edasisi rahastuseesmärke,» seisab Politico avalikustatud kirjas.

Kuni laenutaotlusele saabub positiivne vastus ja see jõustub, palus Kreeka, et Eurogrupp pikendaks senist abiprogrammi lühikeseks ajaperioodiks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles