Euroala rahandusministrid arutavad õhtul telefonis Kreeka taotlust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahandusministrid arutavad Kreeka toetuse taotlust telefonitsi, kuid otsuseid telefonis langetada ei saa.
Rahandusministrid arutavad Kreeka toetuse taotlust telefonitsi, kuid otsuseid telefonis langetada ei saa. Foto: SANDER ILVEST/

Euroala rahandusministrid peavad teisipäeva õhtul kell 8 konverentskõne, et arutada Kreeka taotlust saada Euroopa stabiilsusmehhanismist (ESM) abi Kreeka finantsraskuste toetamiseks.

«Ministrid arutavad Kreeka palvet täna õhtul,» ütles rahandusministeeriumi pressiesindaja Liisi Poll BNS-ile. Poll juhtis tähelepanu asjaolule, et eurogrupi ministrid telefoni teel otsuseid langetada ei saa, mis tõttu peavad ministrid kindlasti veel erakorraliselt kohtuma. Lisaks peab ESM-i programmi käivitamiseks eelmine abiprogramm lõppema, Kreeka tegi küll taotluse teisipäeval, kuid eelmine programm lõpeb alles kolmapäeva varahommikul.

Samuti nõuab ESM-i programmi käivitamine kõigi liikmesriikide parlamentide nõusolekut.

Kreeka taotleb ESM-ilt finantsstabiilsustuge kahe aastase laenu vormis. selle taotlemiseks vajalikud tingimused on täidetud, kirjutab Tsipras Eurogrupi presidendile ja ESM-i nõukogu esimehele Jeroen Dijsselbloemile.

Koos laenuga taotleb Kreeka, et riigi võlg EFSF-i ees resturktureeritaks vastavalt Euroopa Komisjoni ettepanekutele, kindlustamaks et Kreeka võlg oleks pikas perspektiivis jätkusuutlik. «Laenuperioodi lõpuks või enne seda on Kreeka eesmärk saada taas pidev ligipääs rahvusvahelistele kapitaliturgudele, et täita edasisi rahastuseesmärke,» seisab Politco avalikustatud kirjas.

Kuni laenutaotlusele saabub postiivne vastus ja see jõustub, palub Kreeka, et Eurogrupp pikendaks senist abiprogrammi lühikeseks ajaperioodiks, kindlustamaks, et ei tekiks tehnilist maksejõuetust. «Kreeka on täielikult pühendunud enda välisvõla teenindamisele viisil, mis tagab Kreeka majanduse jätkusuutlikkuse, kasvu ja sotsiaalse ühtekuuluvuse,» kinnitab Tsipras.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles