Eesti mobiilioperaatorid: rändlustasude kaotamine Eestis kaasa hinnatõusu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elisa.
Elisa. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Eesti mobiilsideoperaatorite hinnangul on Euroopa rändlustasude kaotamises mitmeid lahtisi otsi ning see otsus võib kaasa tuua ka mobiilsideteenuse hinnatõusu Eestis.

Eesti Telekomi kommunikatsioonidirektori Kaja Sepa sõnul on tervikuna tegemist kindlasti Euroopa ühist majandusruumi toetava ideega, millest enim võidavad üle riikide tegutsevad ettevõtjad ja eraisikud.

«Samas aga võib see Eesti kliendile tuua välisriigis hindade langemise kõrval hinnatõusu koduturul, kuna Eesti andmeside hinnad on Euroopa ühed madalaimad,» tõdes Sepp. 

Eesti Telekomi jaoks annab see otsus tema sõnul selge suuna, kuidas regulatsioon hakkab tulevikus välja nägema, nii et Telekom saab hakata ka oma tegevusi sellele vastavalt plaanima. «Hetkel on küll veel palju lahendamist vajavaid praktilisi küsimusi, mistõttu otsuse lõplikku mõju veel välja tuua ei saa,» lisas ta.

Tele2 Eesti tegevdirektori Argo Virkebau sõnul on Eesti inimeste jaoks Euroopas interneti kasutamine praegugi juba regulatsiooniga kehtestatud määrast palju soodsam. Kui Euroopas reisides võib operaator interneti megabaidi eest küsida kuni 24 senti, siis näiteks Tele2 välismaal kasutamiseks mõeldud kuupaketiga on megabaidi hind vähem kui 1,9 senti ehk 12 korda soodsam.

«Mitmed küsimused on lahtised. Kui Eestis läheneb interneti megabaidi hind praegu nullile, siis seega peaks inimene ka Prantsusmaal edaspidi saama sama hinnaga teenust kasutada. See peaks tähendama, et Prantsuse operaatori hulgihind meile peab olema samuti nullilähedane,» sõnas Virkebau.

Senised hinnalangetused on tema sõnul näidanud, et paralleelselt suureneb kasutus ning seeläbi ei kaota telekomifirmad väga palju sissetulekutes. Tele2 statistika kohaselt kasutas eestlane esimeses kvartalis Euroopa reisi jooksul keskmiselt 140 megabaiti mobiilset internetti, mis on aastatagusega ajaga võrreldes 400 protsenti enam ning üks kõrgemaid näitajaid Euroopas.

«Praegu oleme rändlustasude kaotamise osas äraootaval seisukohal, sest otsuse jõustumise peavad kinnitama kõik liikmesriigid. Kaks aastat on aega, detailid pole paigas ja osad riigid võivad üritada oma ettevõtteid ja töökohti kaitsta,» lisas ta.

Elisa Eesti hinnangul tähendaks rändlustasude kaotamine hinnatõusu Eesti klientidele, ent hindade langemist teistes Euroopa riikides.

"Komisjoni tänase nägemuse põhjal saame öelda, et kliendile tähendab see hindade ühtlustumist kogu Euroopas. Täpsemalt tähendab see suure tõenäosusega hinnataseme tõusu mobiilsideteenustele Eestis ning hinnalangust välismaal," ütles Elisa Eesti juhatuse esimees Sami Seppänen BNS-ile ja märkis, et Eesti mobiilsideteenuste hinnatase on praegu kordades soodsam kui ülejäänud Euroopas.

Teisipäeva varahommikul jõudsid Euroopa Komisjon, Euroopa Parlament ja Euroopa Liidu Nõukogu kokkuleppele mobiilside rahvusvahelise rändlustasude kaotamises 2017. aastaks.

Vastavalt kokkuleppele peaksid rändlustasud kaduma alates 2017. aasta 15. juunist. Rändlustasud vähenevad juba 2016. aasta maikuust 5 eurosendile minuti eest, 2 sendile sõnumite eest ja 5 sendile megabaidi mobiilse interneti eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles