Eesti ei toeta Ateena taotlust abiprogrammi pikendamiseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Rõivas
Taavi Rõivas Foto: Liis Treimann

Eesti ei toeta vastavalt Eurogrupi seisukohtadele Kreeka peaminstri Alexis Tsiprase taotlust abiprogrammi pikendamiseks, vahendas BNS.

Tsipras saatis pühapäeval eurotsooni peaministritele kirja, milles palus valitsustel üle vaadata positsioon Kreeka abiprogrammi pikendamise osas ning seda siiski teha.

Peaminister Taavi Rõivas ei ole Tsiprase kirja veel kätte saanud, ent kui see kohale jõuab, vastab Eesti kooskõlas 27. juuni Eurogrupi kohtumise seisukohtadega, öeldi valitsuse kommunikatsioonibüroost BNS-ile.

Esmaspäeva hilisõhtul vastas Tsiprase kirjale ka Euroopa Nõukogu eesistuja Donald Tusk, kes Ateena ettepanekut ei toetanud ja märkis, et rahandusministrid on küsimuse osas juba otsuse langetanud ja küsimuse ülevaatamiseks ei ole põhjust.

Syriza partei juht Tsipras valiti kasinusmeetmete vastasel platvormil jaanuaris Kreeka peaministriks ja ta on sellest ajast peale vastu seisnud võlausaldajate nõuetele pensioneid kärpida ja käibemaksu reformida, saamaks kätte päästemehhanismi vahendeid.

Eurotsooni rahandusministrid leppisid laupäeval kokku, et Kreeka abiprogrammi ei pikendata ning see lõpeb 30. juunil.

Eurogrupi juht ja Hollandi rahandusminister Jeroen Djisselbloem ütles, et ministrid tulevad nüüd uuesti kokku ilma Kreekata, et arutada "tagajärgi" ning "valmistada ette seda, mis on vaja tagamaks eurotsooni stabiilsuse püsimise kõrgel tasemel".

Otsus järgnes Kreeka valitsusjuhi Alexis Tsiprase laupäevasele teatele, et Ateena korraldab 5. juulil rahvahääletuse rahvusvaheliste võlausaldajate tehtud ettepaneku üle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles