Euroopa ladvik läks lahingusse lihtsa kreeklase südame pärast

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Giorgos (77) Ateenas pangakontori lähistel istumas ja mõtlemas.
Giorgos (77) Ateenas pangakontori lähistel istumas ja mõtlemas. Foto: Reuters

Eile käivitus Euroopas ainulaadne valimiskampaania – Euroopa ja Kreeka liidrid katsuvad keskmisele kreeklastele kiiremas korras selgeks teha, milline vastus referendumil viimasele vähem valu valmistab.

Kreeka vasakvalitsus Alexis Tsiprase juhtimisel üritab veenda valijaid, et «ei» Euroopa võimude ja Rahvusvahelise Valuutafondi nõudmistele tagab neile parema diili ja isegi võlaleevenduse, kirjutab Wall Street Journal.

Euroopa liidrid väidavad vastu, et valitsus Ateenas tegeleb enesepettusega: «ei» tähendaks traumaatilist lahkumist eurotsoonist.

«Te ei tohiks surmahirmu tõttu enesetappu sooritada,» argumenteeris Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker oma eilses kreeklastele suunatud kõnes.  

Tsipras selgitas hilisõhtul televisiooni vahendusel kaasmaalastele, et «mida suurem on valijate aktiivsus ning eitavalt vastajate osakaal, seda tugevam saab olema meie positsioon läbirääkimistel».

Euroopa Ülemkogu eesistuja Donald Tusk kinnitas seepeale, et «kui keegi väidab valitsuse positsiooni eitava vastuse tõttu tugevnevat, siis ta lihtsalt eksib.»

«Ma kardan, et selline tulemus jätab läbirääkimisteks veelgi vähem ruumi,» tunnistas Tusk.

Prantsuse president Francois Hollande hoiatas omalt poolt: «See on küsimus, mis näitab, kas kreeklased tahavad jääda eurotsooni – kuhu nad minu arvates kuuluvad – või valivad väljumise riski.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles