Eesti Energia krediidireiting langes

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Energia finantsjuht Andri Avila.
Eesti Energia finantsjuht Andri Avila. Foto: SCANPIX

Reitinguagentuur Standard & Poor’s (S&P) langetas Eesti Energia krediidireitingu tasemelt BBB+ tasemele BBB. Reitingulangetuse taga on peamiselt langenud müügihinnad elektrienergia ja vedelkütuste turgudel. Väljavaade Eesti Energia krediidireitingule jäi stabiilseks.

«2014. aasta lõpus langesid õli hinnad ligi 50 protsenti, ka elektri hind Nord Pool Spoti hulgiturul on käesoleval aastal ajalooliselt madalale tasemele jõudnud,» rääkis Eesti Energia finantsdirektor Andri Avila. Ta lisas, et madalad hinnad on küll kasulikud tarbijatele, kuid energiafirmade olukorra muudavad need raskemaks, mis võib väljenduda ka langenud krediidireitingus. «Praegustes suhteliselt keerukates tingimustes on väga oluline paindlikkus, mida Eesti Energia õli ja elektri koostootmise strateegia meile annab,» märkis Avila.

Reitinguagentuur märgib, et Eesti Energia võlakoormus on kasvanud seoses käesoleval aastal valmiva Auvere elektrijaama ja Enefit280 õlitehase ehitusega. S&P hindab ettevõtte finantsriski kõrgemana olukorras, kus kontserni kasumlikkus võib madalate energiahindade tõttu langeda, ent võlatase oluliselt ei muutu. «Eesti Energia mahukad investeerimisprojektid on jõudnud lõppjärku: Auvere elektrijaamast on elekter juba võrku jõudnud ning uue õlitehase kaasabil oleme vaatamata madalatele hindadele tootnud ja müünud rekordkogustes vedelkütust,» ütles Andri Avila. 

«Need kaks investeeringut on kontserni konkurentsivõimet energiaturgudel silmas pidades võtmetähtsusega. Auvere elektrijaamas on meil võimalik kasutada kütusena 50 protsendi ulatuses biomassi, mis vähendab elektritootmise CO2 heitmeid. Vedelkütuste tootmisvõimekuse kasvatamine võimaldab meil aga põlevkivist energiat toota senisest ligi kaks korda efektiivsemalt ja olla paindlik muutlikel energiaturgudel,» lisas Avila. Samas vähenevad kontserni otsustatud investeeringud eesolevatel aastatel oluliselt.

Madalam krediidireiting muudab üldjuhul kallimaks ettevõttevälise finantseerimise kaasamise. Kuna aga Eesti Energia investeeringuprogramm on lõppemas ja sellele on rahastamine tagatud, ei ole kontsernil plaanis täiendavat laenuraha kaasata.

S&P tõstab esile kontserni tugevat võimekust kasutada võla finantseerimiseks nii regionaalset panga- kui ka rahvusvahelist võlakirjaturgu. Samuti märgib agentuur ära Eesti riigi kui tugeva omaniku toetuse kontsernile. Viimati muutis S&P Eesti Energia reitingut 2010. aastal. 

Eesti Energial on krediidireitingud rahvusvahelistelt reitinguagentuuridelt Standard & Poor´silt ning Moody´selt alates 2002. aastast. Moody´se hetkel kehtiv krediidireiting on Baa2, mis võrdub Standard&Poors’i BBB-ga. Mõlemad krediidireitingud on stabiilse väljavaatega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles