Euroliit lööb kirve pankurite palkadesse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Euroopa regulaatorid hauvad oodatust karmimaid piiranguid pankurite töötasudele. Seda vaatamata Prantsuse, Briti ja Hispaania ametnike protestile, et unioon kaotab konkurentsivõime.


Läbirääkimistega tuttavate allikate sõnutsi võib Euroopa pangajärelevalvete komitee (CEBS) – mis koosneb kõigi 27 liikmesriigi esindajatest – karmid palgareeglid juba suvel käiku lasta.

Komitee arutas asja eile Londonis hiliste õhtutundideni ning esitab ettepanekute kava lähipäevil. Nimetatud dokumendist lähtuvalt peetakse pangandustööstuse esindajatega maha ühe kuu pikkune arutelu.

Mõned regulaatorid peavad reegleid ebapraktilisteks ning on juba ette otsustanud, et kasutavad seda kuud muutuste läbisurumiseks.

Reeglid annaksid hoobi globaalse haardega pankadele, kuna kehtiksid kõigi ELis baseeruvate pankade suhtes, mis tegutsevad ülemaailmselt, samuti kõikide ELi-väliste pankade siinsete filiaalide suhtes.

Pangandussektori esindajad hoiatavad, et ELi pangad kaotaksid seetõttu Aasia ja USA turgudel konkurentsivõime.

Regulatsioonikavad on tuletatud ELi seadustest, mis seostavad boonuste suuruse põhipalgaga, ning nõuavad sellest lähtuvalt palga ja boonuste maksimumkoefitsendi kehtestamist.

Aktsepteeritav koefitsent hakkab ilmselt sõltuma sellest, kuidas vaatab asjale iga üksiku riigi regulaator: kas nende jälgitav pank seob tasud õiglaselt ja efektiivselt tööalaste saavutuste ja riskidega või mitte.

Selline koefitsent sunniks paljusid investeerimispanku oma palgapoliitika täielikult ümber korraldama. Üsna kindlasti tuleks neil tõsta püsikulutusi, kuna palgasummad kruvitakse üles.

CEBSi liikmed vaidlevad parasjagu kibedasti selle üle, kui rangelt tuleks tõlgendada plaanitavat piirangut ettemaksetele ehk nn käsirahale.

ELi direktiiv, mis kutsub üles 60 protsenti boonustest 3 aastaks edasi lükkama, on juba olemas. CEBSi kavandis seisab, et kohesed sularahamaksed peavad piirduma 20 protsendiga boonuste kogusummast.

Briti finantsteenuste amet ja ka mõned teised regulaatorid on aga seda meelt, et kõige parem oleks lihtsalt piirata sularaha kogust 50 protsendiga kogu boonusest.

Selle üle jätkub kemplemist kuni nõupidamiste lõpuni.


Copyright
The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles