Veel üks võimalus: tulevikus laadib mobiiliakut inimese liikumine

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Tehnoloogiaarendajad üle kogu maailma on välja arendamas üha nutikamaid võimalusi asendamaks praegust kohmakat juhtme teel mobiiliaku laadimissüsteemi - kui varem on juttu olnud näiteks WiFi võrgu kaudu telefonide laadimise süsteemi loomisest, siis nüüd on britid rakendamas selleks inimese enda liikumist.

The Telegraphi andmeil on Oxfordi ettevõte Tekcapital omandanud koguni kaks energiatootmise tehnoloogiat, et laadida mobiilsete seadmete akusid inimliigutuste abil.

Esiteks omandas ta Michigani ülikoolilt üleilmsed õigused elektromehaanilisele seadmele piezoelektricule - seadmele, mis kasutab süsteeme, mis algselt mõeldud kogumaks energialt südamelöökidelt ja sel teel südamestimulaatori implantaadi laadimiseks. Kuid nüüd soovitakse see panna energiat koguma jalanõudelt, rõivastelt, spordivarustuselt ja saadu abil akusid laadida.

Lisaks omandas Tekcapital mobiilsete seadmete akude laadimise süsteemi litsentsi Georgia tehnoloogiainstituudilt.

Ettevõtte tegevjuht Clifford Gross leiab, et tehnoloogia võib aidata luua ökosüsteemi, mis toodab püsivalt energiat kaasaskantavate seadmete tarvis.

Samas on Washingtoni ülikooli teadlased asunud jõuliselt arendama tehnoloogiat, mis võimaldab traadita võrgu abil samaaegselt nii andmesidet vahendada kui seadmeid laadida.

PoWiFi nime kandev tehnoloogia paneb nimelt WiFi ruuterid edastama signaali, mis konverteeritakse ümber seadete laadimiseks vajalikuks vooluks. WiFI kannab katsete põhjal juba praegu edasi kuni 1 vati suurust energiat andmete edastamiseks, samas kui Androidi ja iOS-i tavalaadijad annavad välja ligi 5-vatist voolu, kirjutas juuni alguses Popular Science.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles