Eestlane Kreekas: Inimesed on referendumi ja pankade sulgemise pärast šokis

Anette Parksepp
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka pensionärid on kogunenud suletud pangauste taha, lootes oma pensionit kätte saada.
Kreeka pensionärid on kogunenud suletud pangauste taha, lootes oma pensionit kätte saada. Foto: Angelos Tzortzinis/AFP

Neli aastat Kreekas elanud eestlane Reelika Kull ütles, et tema elukohas Santorini saarel valitseb peale pankade sulgemist paanika.

«Laupäeva hommikul tuli minu elukaaslane väga suurte silmadega koju ja ütles, et sa ei kujuta ette, mis juhtus – ta oli väga ehmunud,» meenutas Kreekas elav eestlanna uudist pankade sulgemise kohta. Nädalavahetusel on pangad Kreekas niikuinii kinni, aga teade, et need jäävadki kogu nädalaks suletuks, oli suur üllatus. «Tema endine elukaaslane oli talle helistanud ja öelnud, et mul on praegu kümme eurot sularaha,» viitas Kull oma elukaaslasele. «Rohkem sularaha ei ole, aga automaadid on nii ülerahvastatud, et kõik seisavad järjekorras ja panka ka ei saa,» kirjeldas eestlanna.

Kull töötab Santorini baaris koos paljude teiste rahvuste esindajatega. Tema sõnul välismaalased pankade sulgemise pärast eriti ei muretse, kuna ütlevad, et neil pole niikuinii pangaarvel eriti palju raha. Kreeklased on Kulli sõnul aga väga pinges. «Kõik püüavad minna panka ja raha välja võtta või kuidagi oma viimaseid rahasääste liigutada,» sõnas ta.

5. juulil korraldab Kreeka referendumi, kas võtta vastu kreeditoride tingimused abipaketi jätkamiseks või mitte. See otsus tuli Kulli sõnul inimestele samuti šokina. «Ausalt öeldes ma ei ütlekski, et saaks kirjeldada, kas inimesed on õnnelikud või õnnetud referendumi üle – nad on lihtsalt üllatunud ja kui ma olen küsinud, et mis te arvate, mille poolt te hääletate, siis kõik lihtsalt vangutavad pead ja ei tea,» tõdes ta.

Kull rääkis, et osad inimesed tõlgendavad referendumit eurotsoonist lahkumise küsimusena, samas kui informeeritumad saavad aru, et küsimus käib konkreetsete meetmete üle.

Eestlanna kirjeldas ka muresid, mille põhjal kreeklased plaanivad referendumil hääletada, kusjuures ametlikult pole paljud hirmud ja arusaamad kinnitust leidnud. «Eile rääkisin oma pereliikmega, kes on kreeklanna, ja tema ütles, et Kreekas tahetakse pensioneid kärpida niimoodi, et kõik saaksid 300 eurot kuus. Kõik, olenemata tööstaažist, olenemata millestki,» rääkis Kull. «Miinimumpalk taheti langetada 200 euro peale kuus ja ettevõtjatel lisanduks maks – mitte protsendina, vaid iga kuu peavad maksma 600 eurot ilma mingisuguse põhjuseta.»

Üldiselt valitseb Kreekas Kulli sõnul pettumus. Ta meenutas, et kui kolis paar kuud tagasi Santorinile, siis polnud veel midagi erilist märgata – inimesed olid küll natukene mures, kuid olukord polnud kriitiline. «Paar aastat tagasi oli kriis palju rohkem õhus, kui nüüd paar kuud tagasi,» täheldas ta.

Ta ütles, et kui vasakpoolne Syriza erakond võimule tuli, siis inimesed ootasid paremaid aegu. Paremaid aegu ei tulnud ja nüüd on Kulli sõnul tunda palju ärevust ja hirmu. «Meelsus on valdavalt selline, et kreeklasi on pigistatud, neile on liiga tehtud ja Angela Merkel on kõiges süüdi,» märkis Kull. «Kui meil olid Eestis valimised, siis mu kreeklasest elukaaslase sugulased küsisid, et keda mina valin – kas Merkeli poolt või vastu. Kui ma püüdsin neile seletada, et Eestil pole Merkeliga midagi pistmist ja meie parteid räägivad hoopis teistel teemadel, siis nad vaatasid mind suurte silmadega ja arvasid, et ma ajan midagi sassi.»

Kull möönis, et nad on töökaaslastega arutanud, et kui olukord läheb hullemaks ja palgad langevad kõvasti, siis on võimalik, et nad peavad Kreekast lahkuma ja otsima tööd mõnes teises riigis. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles