Euroopa Komisjon Kreekale uut pakkumist ei teinud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker.
Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker. Foto: SCANPIX

Kreeka lahkumine Euroopa Liidust ja euroalast ei ole soovitud, ütles Komisjoni president Jean-Claude Juncker esmaspäeval, lisades, et uusi ettepanekuid Kreekale ei tehtud.

«Mul ei ole vaja teha uut ettepanekut, võin vaid kirjeldada, mis oli pakkumistelaual, mida oleks võinud hõlpsasti saavutada,» ütles Juncker pressikonverentsil.

Luksemburgi ekspeaminister lausus, et tema juhitud Komisjon oli teinud Kreekale vastutulemiseks palju, sealhulgas kokkuleppe arutamine poliitilisel tasemel, mitte tehnokraatide poolt. «Me ei nõudnud Kreekalt palkade langetamist, me ei nõudnud pensionide langetamist, see ei olnud kunagi laual, kuigi Kreeka on ise öelnud, et pensionisüsteem ei ole jätkusuutlik,» väitis Juncker, kelle sõnul ei ole tema juhitud Komisjon kunagi esitanud ühtegi ultimaatumit.

Juncker kutsus kreeklasi üles hääletama referendumil «jah».

Reedel avalikustas Euroopa Komisjon ettepanekute nimekirja, millele oli lisatud rida Kreeka viimase hetke ettepanekuid. Sellest tuleb välja, et kreeditorid tahtsid, et Kreeka vähendaks pensionisüsteemi kulusid aastas 1,2 miljardi euro võrra ehk 1 protsendipunkti võrra sisemajanduse koguproduktist (SKP), selleks pidi Kreeka lõpetama pensionäridele pensionilisa maksmise ning vähendama eelpensionile jäämise võimalust.

Kreeka valitsus lükkas nädalavahetusel tagasi võlausaldajate - Euroopa Komisjon, Rahvusvaheline Valuutafond (IMF) ja Euroopa Keskpank - reformiettepanekud, mis võimaldanuks heakskiitmise korral Ateenal saada abipaketi viimase, 7,2 miljardi euro suuruse laenumakse.

Laenuandjate abipakett lõppeb 30. juunil.

Kreeka korraldab 5. juulil laenuandjate reformiettepanekute üle rahvahääletuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles