KREEKA PÄEVIK: Napp enamus kavatseb referendumil hääletada «jah»

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka pangad avasid täna uksed pensionäridele, kes saavad võtta välja kuni 120 eurot pensionit.
Kreeka pangad avasid täna uksed pensionäridele, kes saavad võtta välja kuni 120 eurot pensionit. Foto: JEAN-PAUL PELISSIER/REUTERS

Olulisemate uudiste kokkuvõte

Teisipäeval saatis Kreeka peaminister Alexis Tsipras võlausaldajatele kirja, kus lubas nende nõudmised täita välja arvatud pensionide alandamine ning käibemaksusoodustused saartel. Euroliit otsustas enne referendumi tulemusi mitte midagi otsustada.

Euroala rahandusministrid keeldusid pikendamast Kreeka abiprogrammi. Teisipäeval teatas Kreeka, et ei maksa IMF-ile tagasi 1,5 miljardit eurot ning on nüüd organisatsiooni ees võlglane.

Kreeka valitsus teatas ööl vastu esmaspäeva, et pangad jäävad suletuks kogu nädala 6. juulini ehk päevani pärast rahvahääletust. Pangaautomaatidest saadav raha piiratud 60 euroga päevas. Piirangud ei puuduta välisturiste ega pensionäre.

Kreeka peaminister Alexis Tsipras kuulutas ööl vastu laupäeva välja 5. juulil toimuva referendumi, kas võtta vastu kreeditoride tingimused abipaketi jätkamiseks või mitte.

Viimased uudised:

Pühapäev, 5. juuli

Referendumipäeva blogi peab otse Ateenast raporteeriv ajakirjanik Juhan Mellik.

Reede, 3. juuli:

14:21 Ühisrahastusplatvormil IndieGoGo loodi nädala alguses üleskutse lahendada Kreeka kriis annetuste abiga, millega on praeguseks kogutud 1,64 miljonit eurot.

13:34 Wall Street Journal on Eurostati, WHO jt institutsioonide andmete põhjal välja toonud erinevad näitajad, mis muutuksid, kui Kreeka eurotsoonist lahkuks.

10:30 Kreeklaste napp enamus pooldab 5. juulil toimuval referendumil riigi rahvusvaheliste võlausaldajate reformipaketi vastuvõtmist, selgus reedel avaldatud kahest uuringust. Referendumil kavatseb «jah» hääle anda 44,8 protsenti küsitletuist ning 43,4 protsenti kavatsevad ettepanekutele öelda «ei». 

09:05 Kreeka rahandusminister Giannis Varoufakis ütles, et Kreeka jõuab võlausaldajatega "100-protsendise" tõenäosusega pühapäevase referendumi järel kokkuleppele. «Kui referendumil öeldakse «jah», tuleb halb kokkulepe ja pangad avanevad halva kokkuleppega...Kui «ei» peaks võitma, saame elujõulise leppe nende ettepanekutega, mida on meile viimasel paaril päeval tehtud,» ütles Varoufakis.

08:40 Kreeka vajab järgmise kolme aasta jooksul enam kui 60 miljardit eurot abiraha, hoiatab Rahvusvaheline Valuutafond (IMF). Samuti soovitab fond pikendada Kreeka laenude tagasimaksete tähtaegu 20 aasta pealt 40 aastale.

Neljapäev, 2. juuli:

14:45 Rahandusminister Sven Sesteri hinnangul tuleb võimalik uus abiprogramm Kreekale referendumi korraldamise tõttu karmimate tingimustega kui see, mis varasemalt laual oli.

14:33 Seoses nädalavahetusel Kreekas toimuva referendumiga liiguvad spekulatsioonid, et riik võib euroalast väljuda ja peab hakkama trükkima enda raha.

12:15 Kreeka rahandusminister Yanis Varoufakis lubas, et astub tagasi, kui kreeklased otsustavad pühapäeval toimuval rahvahääletusel võlausaldajate pakkumistega nõustuda.

01:40 Rahvusvaheline reitinguagentuur Moody's teatas, et langetas Kreeka krediidireitingu veelgi sügavamale rämpstasemele Caa3, mis on vaid kahe pügala kaugusel maksejõuetusest.

Kolmapäev, 1. juuli:

20:20 Eurotsooni rahandusministrid otsustasid oodata enne uute arutelude alustamist Kreekaga ära riigi vastuolulise referendumi võlausaldajate abipaketi tingimuste üle, teatas Slovakkia rahandusminister.

18:06 Kreeka peaminister Alexis Tsipras ütles täna telepöördumises, et referendum abipaketi tingimuste üle toimub ning "Ei" tulemus ei tähenda riigi lahkumist eurotsoonist.

17:30 Kaks aastat Kreekas Parose saarel elanud eestlane Katrin Suik ütles, et võrreldes mandri-Kreeka ja suurlinnadega on olukord saarel praegu väga rahulik ja inimesed on pigem elevil.

15:42 Euroopa Nõukogu teatas, et Kreeka referendumi tingimused ei vasta rahvusvahelistele standarditele, kuna rahvusvahelised standardid näevad ette referendumi korraldamist kahenädalase etteteatamisajaga, et anda rahvale piisavalt aega aruteluks. Samuti nähakse ette rahvale selge küsimuse esitamine ning rahvusvaheliste vaatlejate kohalolu referendumil.

15:18 Enamus kreeklastest hääletaks 5. juulil korraldataval abipaketi tingimusi puudutaval referendumil «ei», kuid peale pankade sulgemist on inimesed kaldunud aina enam «jah» poole, näitab täna avaldatud arvamusküsitlus.

14:58 Saksamaa kantsler Angela Merkel ütles, et Kreeka kriisis «ei ole kaalul Euroopa tulevik». Kaalul oleks see tema sõnul siis, kui «me unustame, mis teeb meid tugevaks - reeglitel ja vastutustundlikkusel põhinev kogukond.»

13:17 Kreeka pangad avasid uksed pensionäridele, kes saavad välja võtta kuni 120 euro väärtuses pensionit. See on tekitanud pangauste taga tohutu tunglemise.

Kreeka pensionärid tunglevad panka pääsemiseks järjekorranumbrite nimel. Foto: AP / Scanpix
Kreeka pensionärid tunglevad panka pääsemiseks järjekorranumbrite nimel. Foto: AP / Scanpix Foto: DANIEL OCHOA DE OLZA/AP
Konkurents pangakontorisse pääsemiseks on Ateenas suur. Foto: Reuters / Scanpix
Konkurents pangakontorisse pääsemiseks on Ateenas suur. Foto: Reuters / Scanpix Foto: ALKIS KONSTANTINIDIS/REUTERS
Kreeka panga harukontori juht viis inimestele järjekorranumbreid. Foto: Reuters / Scanpix
Kreeka panga harukontori juht viis inimestele järjekorranumbreid. Foto: Reuters / Scanpix Foto: ALKIS KONSTANTINIDIS/REUTERS

12:29 Kreeka valitsusjuht Aleksis Tsipras saatis teisipäeva hilisõhtul Euroopa Komisjoni, Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) ja Euroopa Keskpanga juhtidele kirja, milles nõustub pühapäeval pakutud võlausaldajate nõudmistega. Muidugi on tal aga rida tingimusi. Esimesed reaktsioonid Euroopa liidritelt on külmad ning Tsipras võib olla juba hiljaks jäänud.

12:15 Vaata, millised riigid on IMF-le varem maksmata jätnud.

11:17 Eile Rahvusvahelisele Valuutafondile (IMF) 1,54 miljardi euro maksmata jätmisega astus Kreeka selliste sisekonfliktidest laastatud riikide hulka nagu Haiiti, Afganistan ja Zimbabwe. Ökonomistid panevad osa süü ka fondile endale.

10:20 Täna toimub Euroopa Keskpanga koosolek, mis arutleb Kreeka võlakirjade ja valituse poolt tagatud varade tagatisväärtust. Kui EKP nende väärtust alandab, ei pruugi mõned suurimad pangad käesolevat nädalat üle elada.

Meeleavaldajad sodisid teisipäeval Euroopa Keskpanga peakontorile kreekakeelse "EI!".        Foto: Reuters / Scanpix
Meeleavaldajad sodisid teisipäeval Euroopa Keskpanga peakontorile kreekakeelse "EI!".        Foto: Reuters / Scanpix Foto: RALPH ORLOWSKI/REUTERS

09:30 Euroopa ravimitootjate liit (EFPIA) hoiatab, et Grexiti korral võivad sattuda ohtu rohtude tarned Kreekasse. EFPIA palub Brüsselil kiiremas korras midagi ette võtta.

09:03 Hispaania peaminister Mariano Rajoy väitis, et «ei» referendumil tooks kaasa Kreeka lahkumise eurotsoonist, mispeale käskis Kreeka välisminister Nikos Kotzias hoida Hispaanial käed eemal oma riigi poliitikast ja lasta rahval otsustada.

07:24 Rahvusvahelisele Valuutafondi (IMF) kinnitusel ei maksnud Ateena 30. juuni tähtajaks 1,5 miljardi euro suurust laenu tagasimakset ja nüüdsest on Kreekal organisatsiooni ees maksuvõlad.

Teisipäev, 30. juuni

22:06 Euroala rahandusministrid keeldusid pikendamast Kreeka abiprogrammi, kuid ministrid jätkavad kolmapäeval Kreeka võlakriisi arutamist.

18:09 Euroala rahandusministrid peavad teisipäeva õhtul kell 8 konverentskõne, et arutada Kreeka taotlust saada Euroopa stabiilsusmehhanismist (ESM) abi Kreeka finantsraskuste toetamiseks.

17:26 Kreeka otsustas nüüd taotleda uut abipaketti kahe aasta kulude katmiseks.

14:30 Kreeka rahandusminister Yanis Varoufakis ütles ajakirjanikele, et Kreeka valitsus ei maksa täna IMF-ile tagasi 1,6 miljardit eurot.

14:22 Kreeka on rahvusvahelistele kreeditoridele võlgu kokku 242,8 miljardit eurot. Suurim ekspositsioon nii otseste laenude kui ka garantiide kaudu Saksamaal, Prantsusmaal ja Hispaanial.

11:55 Klaarime Kreeka võlamakse ise üldrahvalikult ja annetustega ära, kutsub Thom Feeney nimeline londonlane üles rahvusvahelisel ühisrahastuslehel Indiegogo.

11:29 Tänane hommik algas Ateenas rahulikult: kui jätta välja keskmiselt tihedamalt linnapildis silma hakkavad korrakaitsjad ja suletud pangad. Pangaautomaatide juures looklevad järjekorrad aga kinnitasid, et oma õigust võtta välja maksimaalselt 60 eurot sularaha päevas kasutavad kreeklased aktiivselt.

Et sularaha väljavõtmisel on päevalimiit 60 eurot, on kreeklased automaatide juures juba varakult platsis.
Foto: Eero Vabamägi
Et sularaha väljavõtmisel on päevalimiit 60 eurot, on kreeklased automaatide juures juba varakult platsis. Foto: Eero Vabamägi Foto: Eero Vabamaegi/

9:40 Kreeka peaminister Alexis Tsipras kutsub rahvast üles pühapäeval toimuval referendumil kreeditoride nõudmistele "ei" ütlema.

9:37 Euroopa Keskpanga president Jean-Claude Juncker tegi eile Kreeka valitsusele viimase hetke pakkumise, mille üheks tingimuseks on see, et Alexis Tsipras hakkab tegema kampaaniat, et kreeklased hääletaksid rahvahääletusel poolt. Tsipras olevat öelnud siiski: «Alexis Tsipras hääletab pühapäeval «ei».

8:40 Kesköö paiku Ateenasse jõudes tundus juba lennukiaknast, et linn on tunduvalt elutum, pimedan ja vaiksem kui näiteks Istanbul, kus oli vahemaandumine. Aga võib-olla oli see sellest, et suurem osa rahvast oli Syntagma väljakul meelt avaldamas? Igatahes inimesi oli öises metroos korralikult.

Esmaspäev, 29. juuni

17:31 Kreeka kriis pole praeguseks enam niivõrd majanduslik kuivõrd poliitiline kriis, rääkis majandusanalüütik Kristjan Lepik Postimehe päevaintervjuus. Kurb on Lepiku sõnul see, et Kreeka majandus liikus kärbetega tegelikult õigel teel.

16:48 Neli aastat Kreekas elanud eestlane Reelika Kull ütles, et tema elukohas Santorini saarel valitseb peale pankade sulgemist paanika.

14:55 «Kui euro läbi kukub, kukub läbi kogu Euroopa,» ütles Saksamaa kantsler Angela Merkel. Sellepärast peab Merkeli sõnul võitlema ka Euroopa põhimõtete eest, vahendas Bloomberg.

Saksamaa kantsler Angela Merkel täna oma erakonna ees Kreekast rääkimas.              Foto:
Saksamaa kantsler Angela Merkel täna oma erakonna ees Kreekast rääkimas.              Foto: Foto: AFP / Scanpix

14:54 Eurotsooni liikmesriikide tipp-poliitikud pole veel kaotanud lootust ning kutsuvad Kreekat üles läbirääkimistele naasmiseks.

14:43 Kreeka lahkumine Euroopa Liidust ja euroalast ei ole soovitud, ütles Komisjoni president Jean-Claude Juncker esmaspäeval, lisades, et uusi ettepanekuid Kreekale ei tehtud.

13:31 Kreeka otsus võlausaldajatega läbirääkimised katkestada ning pühapäeval referendum korraldada põhjustas Euroopa börsidel päris korraliku maavärina, sest kasvab risk, et Kreeka on esimene riik, mis võib eurotsoonist lahkuda.

13:21 Eesti Panga asepresident Ülo Kaasik ütles intervjuus Kuku raadiole, et ta ei näe majanduslikke takistusi Kreeka euroalasse jäämisel, kuid selleks on vaja ka poliitilist tahet, mida on vähe. 

11:36 Esmaspäeva hommikul avanes Tallinna börs Euroopa negatiivse sentimendi ja Kreeka olukorra tõttu indeksi OMXT 1,9-protsendilise langusega.

10:36 Peale seda, kui Kreeka võlakriis sundis Ateenat oma panku sulgema, langes euro kurss esmaspäeval Aasia börside avanedes järsult.

Euroopa börsid ja euro kurss on languses.                                                           Foto: Reuters / Scanpix
Euroopa börsid ja euro kurss on languses.                                                           Foto: Reuters / Scanpix Foto: RALPH ORLOWSKI/REUTERS

10:02 Kreeka valitsus teatas ööl vastu esmaspäeva, et pangad jäävad suletuks kogu nädala 6. juulini ehk päevani pärast rahvahääletust.

8:53 Kantsler Angela Merkel ja Saksamaa juhtivad poliitikud peavad täna maha erakorralise koosoleku, kus tulevad arutusele Kreekas kujunenud olukord ja selle võimalikud tagajärjed.

7:47 Kreeka valitsus teatas, et oma riigi kodanikele kehtestatakse sularaha väljavõtmisel pangaautomaatidest piirangud, kuid see ei puuduta Kreekat külastavaid turiste.

Inimesed kogunesid varahommikul suletud pankade juurde.                                   Foto: Reuters / Scanpix
Inimesed kogunesid varahommikul suletud pankade juurde.                                   Foto: Reuters / Scanpix Foto: MARKO DJURICA/REUTERS

Pühapäev, 28. juuni

21:30 Euroala rahandusministrite erakorraliselt kohtumiselt naasnud Sven Sester ütles täna lennujaamas antud pressikonverentsil, et järgmisel päeval pärast abiprogrammi lõppu ei juhtu midagi drastilist, mis tähendab, et Kreeka ei astu eurotsoonist välja; Eesti ega teiste eurotsooni riikide tagatised ei lähe käiku; küll aga suureneb Kreeka sisemine finantsiline ebastabiilsus.

21.42 Euroopa riigid kutsusid pühapäeval oma kodanikke üles panganduskriisi ohus olevasse Kreekasse puhkusele sõites sularaha kaasa võtma.

20:51 Kreeka pangad ja börs on esmaspäeval ajutiselt suletud ja jõustuvad kapitalipiirangud, teatas pühapäeva õhtul peaminister Alexis Tsipras.

16:32 Euroopa Keskpank teatas pühapäeval, et hoiab oma «eluliini» Kreekale avatuna praegusel tasemel ning jälgib samal ajal hoolikalt finantsturge.

15:50 Asjakohase poliitilise know-how puudumisel võib Eesti Kreeka kriisi puhuks välja pakkuda maailmaklassi mõttetera: «Üheksa korda mõõda, üks kord lõika,» kirjutas Postimehe kolumnist Ahto Lobjakas.

15:43 Peaminister Taavi Rõivase sõnul ootasid kõik Euroopa Liidu ja euroala liikmesriigid, et Kreeka valitsus mõistab olukorra tõsidust, vajadust viia läbi reforme ja otsuste langetamise kiireloomulisust ning seetõttu valmistab eurogrupi rahandusministrite eilse kohtumise tulemus pettumust.

15:27 Kreeka rahandusminister Yanis Varoufakis ütles, et võti Kreeka kriisi lahendamiseks on Saksa liidukantsleri Angela Merkeli käes, rõhutades samas, et Ateena on valmis jätkama kõnelusi rahvusvaheliste võlausaldajatega.

Kreeka valitsus kogunes pühapäeva õhtul kriisikoosolekule. Rahandusminister Yanis Varoufakis (paremal). Foto: Xinhua / Scanpix
Kreeka valitsus kogunes pühapäeva õhtul kriisikoosolekule. Rahandusminister Yanis Varoufakis (paremal). Foto: Xinhua / Scanpix Foto: Xinhua/Xinhua/Sipa USA

12:23 Kuigi euroala rahandusministrid otsustasid Kreeka abiprogrammi mitte pikendada, jääb Ateena euroala liikmeks, ütles Leedu rahandusminister Rimantas Sadzius, kelle sõnul Euroopa Liit kasutab Kreeka abistamiseks teisi vahendeid nagu strukturaalne rahastamine.

12:01 Endine rahandusminister, praegu riigikokku kuuluv reformierakondlane Maris Lauri kirjutas oma blogis, et kui Kreeka varasemad valitsused said aru, kus on järsaku serv ning oskasid sellest üle astumist vältida, siis Syriza harrastas õhukõndimist.

11:00 Kreeka lahkumine euroalast ehk Grexit tundub praktiliselt vältimatu, ütles Austria rahandusminister Hans Jörg Schelling pühapäevases usutluses ajalehele Die Presse.

9:27 Kreeka parlament andis varahommikul rohelise tule rahvahääletusele riigilt nõutud kasinusmeetmete üle.

Kreeka parlament kiitis rahvahääletuse heaks.                                                              Foto: SIPA / Scanpix
Kreeka parlament kiitis rahvahääletuse heaks.                                                              Foto: SIPA / Scanpix Foto: George Panagakis/Pacific /SIPA/George Panagakis/Pacific /SIPA

7:24 Kuid ja isegi aastaid on kõrgesti haritud ökonomistid ja analüütikud kõvasti kukalt kratsinud, et Kreeka kriisi keerdkäikudest kasvõi natuke aru saada – ning nüüd peab vanaema võtma kätte ja hääletama, kirjutab Bloomberg Business.

00:01 Kreekas lõppes laupäeval rohkem kui kolmandikus pangaautomaatides raha otsa, teatasid pangandusallikad. Pangaautomaatide uuesti täitmisele kulus tund kuni kaks, mistõttu tekkisid pikad järjekorrad. Galerii järjekordadest leiab SIIT.

Laupäev, 27. juuni

22:52 Kreekas viibiva eestlanna Ester Laansalu sõnul võetakse mõnel pool Kreekas pankadest raha välja, kuid rahvas paanikas ei ole, tema hinnangul on suurem osa kreeklastest euroalasse jäämise poolt.

19:31 Eurotsooni rahandusministrid leppisid laupäeval kokku, et Kreeka abiprogrammi ei pikendata ning see lõpeb 30. juunil, teatas eurogrupi juht Jeroen Djisselbloem.

Eurogrupi juht Jeroen Djisselbloem laupäevasel pressikonverentsil.                                 Foto: AP / Scanpix
Eurogrupi juht Jeroen Djisselbloem laupäevasel pressikonverentsil.                                 Foto: AP / Scanpix Foto: Virginia Mayo/AP

13:27 Majandusanalüütik Heido Vitsuri sõnul on jaanuari lõpus kasinusmeetmete vastase platvormi abil Kreeka peaministriks tõusnud Alexis Tsipras valinud riigi lõputu majandusõuduse asemel õudse lõpu.

06:18 Kreeka peaminister Alexis Tsipras kuulutas hilisöösel välja rahvahääletuse rahvusvaheliste võlausaldajate nõudmiste üle.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles