Test: mida annab LG lipulaevale juurde nahast kate?

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Mobiiltelefonid on nüüd siis ametlikult valmis. Seda juttu on juba mõnda aega räägitud, kuid LG uus lipulaev G4 tõestab väidet väga kujukal moel.

Maailma suurimas, Androidi-segemendis ei ole keegi suutnud juba mõnda millegi põrutavaga välja tulla, mis paneks inimesed uute telefonide peale tormi jooksma. Aasta-paari vanune lipulaev toimetab sama edukalt, kui värske mudel, aga kätte saab ta umbes poole raha eest. Tootjad pungestavad ajud nihkesse, võistlejatest eristuda, kuid tõelist tarbimisväärtust need materjali viidud vaimusähvatused – näiteks Samsungi kumera servaga ekraan – ei lisa. Siinkohal on erandiks vaid Sony Z-seeria vee- ja tolmukindlus, kuid seegi pole kõigi jaoks otsustavaks argumendiks.

LG otsustas on tippmudeli puhul otsustanud eristuda kosmeetikarindel – telefoni tagakülg on kaetud EHTSA NAHAGA! Mitte nahataolise plastmassiga, kuhu õmblusjäljed sisse pressitud, nagu Samsung Note 3 mõni aeg tagasi proovis, vaid tõelise, päriselt hingava ja elava looma seljast tõmmatud nahaga. Minu testieksemplar sattus veinpunane ja seda poleks tõesti häbi ooperi eralooži sametist rinnatisele panna, pärlmutriga inkrusteeritud teatribinokli kõrvale.

Eest ja tagant

Nahk on käe all ülimõnus ja lõhnab ka naha moodi. Nahkse kesta eest tuleb oma 30 eurot rohkem maksta, kui tavalise versiooni eest (aga ikkagi jääb telefon paarkümmend eurot odavamaks, kui Samsungi tavalise ekraaniga Galaxy S6). Mul on üks sõber, kes silmagi pilgutamata selle hinnavahe naha nimel kinni taoks, kui ta oleks võimeline Androidiga telefoni kasutama. Paraku Apple veel nahkseid mobiile ei paku. Muide, kaasas on ka tavaline plastist, kuldset metalli järele aimav tagakaas.

Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES/

5,5 tolline ekraan on kergelt nõgus, aga mitte nii palju kui LG Flex 2. Nõgususest piisab, et telefoni võib vabalt näoli lauale panna, kartmata Gorilla Glass 3 kaetud ekraani ära kriipida. LG väidab, et nende kõver ekraan on kukkumise puhul killunemisele mõnevõrra vastupidavam, kui tavaline. Kuna tagakaas on eemaldatav, jätab G4 mõnevõrra pontsakama mulje, kui ühes tükis tehasest tulevad telefonid.

IPS ekraan on väga kirgas ja QHD lahutusvõimega, loetav ka eredas valguses. LG enda toodang, keegi teine sellist ei tee. Tagaküljel on lisaks kaamera- ja välgusilmale LGle iseloomulikud juhtnupud ja üksik monokõlar, mis on paigutatud just niisugusesse kohta, kus seda hõlbus peopesaga kinni katta. Pole just kõige parem lahendus.

Kapoti all

Kõiki tehnilisi andmeid vaata siit.

Tehniliselt on G4 igati võimekas. Qualcomm Snapdragon 808 kiibistik (kuus tuuma), Adreno 418 graafikaprotsessor ja 3GB operatiivmälu tagavad, et kasutaja iialgi telefoni järel ootama ei pea. 2560 x 1440 resolutsioonis mänge jooksutades kaadrisagedus küll mõnevõrra langeb, kuid olgem ausad, 5,5 tollisel ekraanil on ka 1080 täiesti piisav lahutusvõime.

Telefoni esmakordselt käima tõmmates ja oma tavapäraseid seadeid-rakendusi automaatselt üle kandes muutus G4 üllatavalt tuliseks. Kuuldavasti loobus Samsung oma S6 arendades Snapdragon 810 kiibistikust (kasutab enda välja töötatud Exynos 7420) just kuumakartuse pärast. See häda kummitab ka mudelit 808, vähemalt G4 puhul. Teisi sama kiibistikuga telefone ma pole proovinud. Ka 3D kihutamismängudes sai telefoni soojaks, aga mitte niivõrd, et see oleks käsi põletanud. Loodetavasti ei küpseta G4 end ära, sest plast pluss kleebitud nahk pole just eeskujulik soojusjuht.

3000 mAh aku hoiab ka intensiivse kasutamise juures telefoni päevakese elus, aga mitte eriti kauem, nii et siin pole veel revolutsiooni toimunud. Kiirlaadimisfunktsioon suudab 30 minutiga 60 protsenti aku mahtuvusest mahla täis lüüa, lisatasu eest lubatakse ka juhtmevaba laadimist. Kui kasutaja tahab, võib ta akut ise vahetada, aga ma ei näe sel erilist praktilist mõtet. Rohkem on tolku võimalusest SD mälukaart lisada.

Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES/

Pildimasin

Seni on mobiilikaamerate maailma valitsejateks peetud Samsungi S6 ja iPhone’i 6 Plusi. G4 tõmbab neile väga tihedalt kannule. 16 MP sensori ees seisab f/1.8 avaga objektiiv ja optiline pildistabilisaator. Kaamera ei käivitu küll nii kiiresti, kui S6, sest viimasel on see rakendus kogu aeg hüpperežiimis taustal tiksumas, aga teeb täiesti võrdväärseid pilte. Autofookus videos on näiteks G4 märgatavalt kiirem.

Kaameral on kolm pildistamisrežiimi: manuaalne, täis- ja poolautomaatne. Kaks viimast teevad neljal juhul viiest täiesti talutava ja vahel ka väga hea pildi ära. Manuaalse režiimiga saab oma sisemise ilupiltniku vallale päästa. Selle kasutajaliides on täiesti LG kohta üllatavalt intuitiivne ning selge. Kui keegi seab oma uue telefoni peamiseks kriteeriumiks hea pildistamisvõime, siis julgen G4 soojalt soovitada. Seda enam, et ta on soodsama hinnaga, kui eelmainitud võistlejad.

Pudipadi ja märkused

LG karbis on lisaks USB juhtmele ja seinalaadijale üllatavalt korralikud kõrvaklapid, šiki punamusta disainiga. Y hargnemispunktist allapoole on need kaetud kingapaelataolise tekstiilpunutisega ehk sleevitud. See vähendab oluliselt juhtme isesõlmumise võimalust.

Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES/

Kasutajaliides UX 4.0 on vist läbi teinud mõned väikesed muutused, aga see ei muuda asja ei ilusamaks ega mugavamaks. Kui G4 oleks päris minu telefon, lendaks sinna esimesel päeval selga mõni alternatiivne kasutajaliides, nt Nova.

Hind väreleb sõltuvalt varustustasemest ja operaatori soodustustest Eestis 650 euro ümber. Nii need lipulaevad on. Aga kohe ma seda ostma ei tõttaks. Mäletatavasti kukkus eelmise versiooni, G3 hind napilt poole aastaga ligi 200 eurot. Kui G4 hinnaga sama juhtub, siis võib sügise paiku endale väga võimeka kaameraga šiki nuhvli soetada märgatavalt soodsamalt.

Allpool kaks videokanali SuperSaf TV tehtud võrdlustesti LG G4 vs Samasung s6 vs iPhone 6 Plus kaamerate osas.

LG G4 vs Samsung Galaxy S6 kaamera test

LG G4 vs iPhone 6 Plus kaamera test

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles