Kreeka peaministri kinnitusel sulgevad pangad uksed

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka. Järjekorrad pangaautomaatide taga
Kreeka. Järjekorrad pangaautomaatide taga Foto: YANNIS BEHRAKIS/REUTERS

Kreeka pangad ja börs on esmaspäeval ajutiselt suletud ja jõustuvad kapitalipiirangud, teatas pühapäeva õhtul peaminister Alexis Tsipras.

Tsipras süüdistas Euroopa Keskpanka (EKP), mis tema sõnul sisuliselt sundis pangad uksi sulgema ja piirangud kehtestama, kuid sellest hoolimata järgmisele pühapäevale kavandatud rahvahääletust ära ei jäeta.

Euroopa Keskpank oli varem päeval teatanud, et hoiab oma «eluliini» Kreekale avatuna praegusel tasemel ning jälgib samal ajal hoolikalt finantsturge. EKP hädarahastus hoiab Kreeka pangasüsteemi praegu sisuliselt püsti.

«EKP otsus hoida hädarahastust praegusel tasemel sunnib Kreeka Keskpanka sulgema pankade uksed ja seadma hoiuste väljavõtmisele piirangud,» ütles Tsipras.

Peaminister ei täpsustanud, kui kauaks pangad suletuks jäävad.

Viimase nädala jooksul on Kreeka pankades ja sularahaautomaatide juures olnud pikad järjekorrad, kuna kardeti kapitalipiirangute kehtestamist ja kreeklased on oma raha välja võtnud miljardite eurode väärtuses.

Euroopa riigid kutsusid pühapäeval oma kodanikke üles panganduskriisi ohus olevasse Kreekasse puhkusele sõites sularaha kaasa võtma.

Kreeka rahandusminister Yanis Varoufakis ütles pühapäeval, et võti Kreeka kriisi lahendamiseks on Saksa liidukantsleri Angela Merkeli käes, rõhutades samas, et Ateena on valmis jätkama kõnelusi rahvusvaheliste võlausaldajatega.

«Ateena on valmis institutsioonide (EL, Euroopa Keskpank ja Rahvusvaheline Valuutafond) uuteks ettepanekuteks enne järgmiseks nädalavahetuseks kavandatavat referendumit päästeprogrammi tingimuste üle,» lausus ta Saksa ajalehele Bild.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles