Riigiduumast kõlas ettepanek Pepsi-Cola ja Coca- Cola keelamiseks

Andres Reimer
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Coca-Cola on üks tuntumaid kaubamärke maailmas.
Coca-Cola on üks tuntumaid kaubamärke maailmas. Foto: Reuters/ScanPix

Riigiduuma liige saatis peaministrile ettepaneku sanktsioonide kehtestamiseks The Coca Cola Company ja PepsiCo suhtes, et võita 40 protsenti turust Venemaa limonaadile.

Pensionäride partei esimehena parlamenti valitud Sergei Zotov saatis peraminister Dmitri Medvedevile kirja, kus soovitab keelata Ameerika joogitootjate impordi Venemaale, sest need sponsoreerivad Ameerika poliitilisi jõudusid. Samas tahaks ta kohustada Venemaal asuvaid ameeriklaste tehaseid kasutama vaid Venemaa toorainet.

Venelased peaksid koolajookide asemel rüüpama rohkem kalja, teatas ka nn tänapäevase arengu instituudi professori Aleksei Skopin, kelle kinnitusel võtab ameriklaste märjuke 40 protsenti Venemaa joogiturust. „Inimestel on teastud maitseharjumused, kuid ausalt öeldes, juua palavaga limonaadi - halb idee. Janu kustutamisega tuleb paremini toime näiteks kali. Üldiselt peaksid tootjad leidma Venemaa oma joogi, mis kustutab janu ja võtab avaneva turuniši üle. Lisaks tuleb leida analoogne jook nendele, kes on harjunud jooma viskit koolaga,“ arutles professor.

Poliitik Zotov aga märkis, et meretagune märjuke „kooskõlas avalikest allikatest allikatest pärit andmetega, toob tervisele hiiglaslikku kahju, mis mõjub rahvuse tervisele hukutavalt.“

Venemaa karastusjookide tootjate liidu presidendi Dmitri Petrovi kinnitusel, aga pole Coca-Cola ja Pepsi-Cola tootmine Venemaa toorainest võimalik, sest ehkki vesi ja suhkur pärinevad koha pealt, tuleb salajase retseptiga valmistatud kontsentraat ikkagi sisse vedada. Samuti toovad mõlemale joogitootjale kuuluvad tehased riigieelarvesse miljardeid rublasid tulu. Samal ajal Venemaa Coca-Cola 51 filiaalis töötab 11 000 inimest, PepsiCo 39 filiaalis aga 23 000 töötajat.

Seetõttu võib nn sanktsioonide  sõda isegi ilma täiendavate piirangute seadmiseta tuua mõlema hiigelettevõtte tegevusele Venemaal suuri tagasilööke.

„Jätkub olukord Ukrainas ja Venemaa Föderatsioonis ning igasugused täiendavad majanduskud sanktsioonid, mida võidakse Venemaa Föderatsioonile  seada USA ja Euroopa Liidu poolt, võivad negatiivselt mõjuda grupi edaspidistele tootmis- ja finantsnäitajatele,“ seisab The Coca-Cola Company aruandes. „Me lihtsalt jälgime arenguid selles regioonis.“

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles