Langev Gazprom tegi juunis rekordi

Andres Reimer
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gaasi eksport Euroopasse annab märkimisväärse panuse Venemaa riigieelarve täitmisesse.
Gaasi eksport Euroopasse annab märkimisväärse panuse Venemaa riigieelarve täitmisesse. Foto: DADO RUVIC/REUTERS

Esimesel poolaastal vähenes Gazpromi gaasieksport kaheksa protsendi võrra, kuid juunikuu seevastu osutus üllatuslikult edukaks, sest ettevõte eksportis kuus protsenti rohkem kui mullu samal ajal.

Kui Venemaa maineka portaali Interfaksi arvutused osutuvad paikapidavaks, siis Gazprom tegi juunis 13 miljardi kuupmeetri gaasi eksportimisega oma senise rekordi. Ligikaudu sama palju õnnestus suurfirmal gaasi välismaale müüa 2008. aasta juunis – 12,9 miljardit kuupmeetrit.

Samal ajal langes 2015. aasta ekspordi tulemus 74,6 miljardi kuupmeetrini, mis jääb mullusele alla 8 protsendi võrra.

Aasta alguses langes Gazpromi eksport poliitilistel põhjustel, sest ettevõte üritas takistada gaasi transportimist enda poolt rünnatavasse Ukrainasse teiste riikide kaudu. Jaanuaris ja veebruaris vähenes gaasi eksport seetõttu 8,2 miljardi kuupmeetri võrra mullu sama ajaga võrreldes. Poolaasta tulemus jäi aga aasta varasemale alla 6,5 miljardi kuupmeetri võrra, mis näitab, et kaotatud on raske tagasi teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles