BBC lõi pretsedendi ja asus avaldama «unustatud» artiklite nimekirja

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
BBC asus avaldama unustatud artiklite nimekirja
BBC asus avaldama unustatud artiklite nimekirja Foto: BBC

BBC lõi teiste meediaorganisatsioonide jaoks pretsedendi ja asus avaldama nimekirja artiklitest, mille Google on kasutajate nõudel oma otsingutulemustest eemaldanud.

Viited artiklitele eemaldati Euroopa kohtu otsuse alusel, mis lõi „õiguse olla unustatud“ -  reegel, mille alusel tekkis inimestel õigus nõuda vastete eemaldamist oma nime otsingutulemuste seast.

BBC teatel jätkab ta selle nimekirja jooksvat täiendamist.

«Pole võimalik pidada mõistlikku arutelu, kui puudub arusaam, mida tegelikult on eemaldatud,« selgitas BBC toimetuspoliitika juht David Jordan.  

Ühtlasi lükkas ta ümber arvamuse nagu õhutaks selline teguviis veelgi suuremat tähelepanu peitmissoovi alla sattunud artiklitele.

«See ei muuda neid artikleid nime alusel otsijaile kuidagi leitavamaks,» ütles ta. «Oluline on see, et tekib tunnetus, millist materjali nimekirjadest eemaldatakse.»

Euroopa kohus otsustas möödunud aastal, et isikute kohta käivad vananenud ja väheolulised lingid tuleb nende soovi korral otsingutulemustest kustutada. Otsus puudutab vaid Euroopa Liidu territooriumil tehtud otsingute kohta.

Varsti pärast kohtuotsust asus Google saatma meediaettevõtetele saatma nimekirju listidest, mis selle alusel on eemaldatud.  BBC leidis aga, et selline meediaettevõtet kaasamata artiklite eemaldamine on kahetsusväärne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles