Venemaa päike: rahvasaadikute hämmastavad soodustused

Andres Reimer
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puhkaja rannas. Pilt on illustratiivne.
Puhkaja rannas. Pilt on illustratiivne. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Riigiduuma liikmed, töötajad ja nende sugulased saavad puhata riigile kuuluvates puhkekodudes tavainimestest kümneid kordi odavamate sanatooriumituusikutega.

Kui Läänemere äärse Kaliningradi oblasti sanatooriumis Merevaigurand peab tavainimene suvehooajal maksma  toa eest kuni 60 eurot ööpäevas, siis rahvasaadikult kasseeritav summa ei ületa 8 eurot. Pigem võib riigiduuma liikmelt küsitav summa olla selles asutuses isegi vaid 3 eurot, selgub RBK artiklist.

Nimelt sattus ajakirjanike kätte parlamendi alamkoja majandusjuhataja asetäitja kiri, kus selgitatakse soodustuusikute omandamise korda.

Riigiduuma liikmed, rahvasaadikute abid, parlamendi ametnikud ja nende lähisugulased omavad õigust soetada igal aastal nn fikseeritud hinnaga tuusikuid kuni 49 päevaks. Kui aga puhkus kvalifitseeritakse nn sanatoorseks kuurortraviks, võib odava hinnaga tuusikuid soetada 24 päevaks. Viimasel juhul jääb tasu ööpäeva eestn just 3-7 euro vahemikku.

Kolmekümne kahest Venemaa Presidendi Administratsioonile kuuluvast sanatooriumist vaid kahes ületas tasu 1000 rubla ehk 16 euro piiri. Need eriti hinnalised puhkekohad on Moskva rikkurite elukohtade lähedal Rubljovkas asuv Barvihha sanatoorium, kus küsitakse 31 eurot  ja sanatoorium Sotši, kus küsitakse 17 eurot ööpäeva eest.

Kusjuures tavainimene peab Barvihhas puhkamise eest välja käima 120 – 700 eurot ööpäeva eest.

Tõenäoliselt lekkisid kommunismiajale omased, kuid tänases maailmas ebatavalised soodushinnad avalikkusesse tänu Riigiduuma saadikute ahnusele. Nimelt olid rahvaasemikud ostnud nii palju soodushinnaga tuusikuid, et parlamendi töötajatele neid enam piisavalt ei jätkunud.

RBKga rääkinud allikate sõnul on soodustused õiglased, sest Riigiduuma liikmed teenivad palju vähem kui ettevõtete tippjuhid. Soodustusi saab teha aga väidetavalt just majanduslike meetodite abil, kui tavainimestelt võetakse sama puhkeasutuse külastamise eest kümneid kordi kõrgemat tasu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles