Maailma esimese inimkatseni tehisverega on jäänud alla kahe aasta

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NHS-i arstid tööhoos
NHS-i arstid tööhoos Foto: Rui Vieira/PA Wire/Press Association Images

Suubritannia tervishoiuamet (NHS) loodab maailma esimese laboratooriumis valmistatud sünteetilise vere ülekande teha vabatahtlikele lähema kahe aasta jooksul.

Kauaoodatud punaste vereliblede kliiniline ülekanne leiab aset enne 2017. aastat, vahendas The Independent terviseameti teadlaste öeldut. Veri on valmistatud vastsündinute nabanöörist või täiskasvanud doonoritelt võetud verest eraldatud tüvirakkudest.

Esimese katse käigus hõlmab endas vaid mõne teelusikatäie sünteetilise vere ülekannet, et jälgida mis tahes kõrvaltoimeid. Katse annab teadlastele võimaluse jälgida, kui kaua suudavad kunstlikult toodetud vere rakud püsida inimkehas elusana.

Teadustöö lõplikuks eesmärgiks on, et NHS suudab toota vereülekannete jaks piiramatus koguses mistahes grupi verd. Esmaülesandeks on toota spetsiaalkoguseid verehaiguste käes kannatajatele, kes vajavad vereülekandeid pidevalt - näiteks sirprakulise aneemia ja talasseemia põdejatele.

«Katsed aitavad võrrelda kunstverd doonoriverega. Eesmärk ei ole asendada vere loovutamist, küll aga pakkuda eriravi spetsiifilistele patsiendigruppidele,» ütles NHS-i vere- ja transplantatsiooni valdkonna asedirektor Nick Watkins.

Tema sõnul näitavad viieaastase teadustöö käigus tehtud senised testid, et laborivere punalibled on väga hästi võrreldavad ja isegi identsed doonorivere omadega. Ning kuna need pole kunagi olnud inimkehas, siis puudub ka risk haiguste levikuks vereülekannete tagajärjel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles