NASA saadab astronaudid nädalateks vee alla - avakosmose trenni

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NASA missioon ookeanisügavusse
NASA missioon ookeanisügavusse Foto: NASA

USA kosmoseagentuur NASA on alustamas uut missiooni, sel korral ookeani põhja, kuna see on maa oludes parim viis astronautide avakosmose treeninguteks.

Veealustesse oludesse on NASA astronaute oma NEEMO (NASA Extreme Environment Mission Operations) nimelise programmi raames saatnud tegelikult ka varem ning nüüd on peagi algamas juba 20. ekspeditsioon.

Täpsemalt on NASA astronaudid ja nende Euroopa (ESA) ja Jaapani (JAXA) kolleegid alustamas 20. juulil uut missiooni, et testida uut tehnikat ja vahendeid, et katsetada avakosmoses kõndimist eri pindadel ja gravitatsiooni tasemetel  - asteroididel, Kuul ja Marsil, teatas NASA.

Lisaks katsetavad nad ESA toel loodud riistvara, mis võimaldab astronautidel lugeda juhendeid uue põlvkonna digitaalsetelt manuaalidelt ilma, et peaksid pöörama pilku nende tähelepanu keskpunktis olevalt sihtmärgilt.

Missioon peaks andma NASA-le infot selle kohta, kui pikad saavad olema info liikumise viivitused märgatavalt kaugemate asukohtadega, kui seda on hetkel kasutuses olev rahvusvaheline kosmosejaam.

Atronaudid viibivad veealuses kodus – Aquariuse nimelises laboratooriumis - kokku 14 päeva. Laboratoorium asub 19 meetri sügavusel kümnekonna kilomeetri kaugusel Florida väinas asuvast Key Largo saarest, mis on olnud NEEMO koduks aastast 2001.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles