Ekspert: firmade hinnatõusudest teatamist meedias võiks piirata

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linlased said infot põhiliselt üleriiklikust meediast.
Linlased said infot põhiliselt üleriiklikust meediast. Foto: Liis Treimann

Hinnatõusu ohjeldamiseks võiks riik kaaluda ettevõtete vahelise hinnainfo vahetuse piiramist, kuna praegu tehakse seda Eestis tihti läbi meedia, mis paljudes Euroopa riikides on keelatud, arvab Swedbanki analüütik Maris Lauri.


«Kindlasti tuleb rohkem tegeleda konkurentsi tõstmisega ja toetamisega,» rõhutas Lauri septembrikuist üllatavalt kõrget hinnatõusu kommenteerides.

«See ei tähenda üksnes hinnakontrolli tõhustamist,» märkis ta. «Tõenäoliselt tuleb täpsemalt reguleerida ettevõtete vaheline hinnainfo vahetus - praegu tehakse seda tihti läbi meedia (nt teatab mõne ettevõtte juht, et nemad peavad küll paari nädala jooksul hindu 10 protsenti tõstma), mis paljudes Euroopa riikides on keelatud.»

«Tuleks töötada selle nimel, et juba loomulikust kontsentreeritud turgudel (väiksuse tõttu) ei toimuks täiendavaid ühinemisi. Tuleks töötada selle nimel, et turgudele lisanduks uusi Eesti ja välismaa tegutsejaid,» lisas Lauri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles