Tsipras silmitsi Syriza seltsimeeste sõjakirvega

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka rahandusminister Gianis Varoufakis (vasakul) ja peaminister Alexis Tsipras.
Kreeka rahandusminister Gianis Varoufakis (vasakul) ja peaminister Alexis Tsipras. Foto: SCANPIX

Kreeka peaminister Alexis Tsipras polnud esmaspäevaselt euroala kriisikoosolekult veel koju jõudnudki, kui parteikaaslased Syrizas juba sõjakirve välja kaevasid.

Nimelt oli Tsipras esitanud Euroopa kolleegidele oma värskeima ja veidi leplikuma versiooni ettepanekutest Kreeka reformimiseks, eesmärgiga saada kätte abipaketi viimased 7,2 miljardit eurot ning vältida maksekatkestust 30. juunil.

Nagu kirjutab Financial Times, on vasakpartei Syriza vasakpoolseim tiib mures, et Tsipras kaldub soostuma maksukergituste ja pensionikärbetega, mis meenutavad tema poolt opositsioonis olles «barbaarseks» ja «vastuvõetatamatuks» nimetatud kasinust.

Eile võtsid Syrizas aga juba maad pesuehtsad mässumeeleolud. «Mina isiklikult leian, et nende meetmete poolt hääletata ei saa. Nad on ekstreemsed ja risti vastu sotsiaalsele õiglusele,» ütles Syriza liige ja parlamendi asespiiker Alexandros Mitropoulos.

Temaga nõustus teine seadusandja Giannis Micheloyannakis: «Valitsuse uute ettepanekute alusel sündiv diil oleks Kreeka hauakivi.»

Mõned Syriza ametnikud kardavad, et rahandusminister Gianis Varoufakis võib valitsuse vastu välja astuda. Hiljuti tegi Tsipras Varoufakisele kõrgete Euroopa poliitikute survel ettepaneku tagasi astuda.

Selle peale ähvardas Varoufakis erakonnast eralduda – koos kaasmõtlejatega.

Ka rahvas on Tsiprase peale pahane. Eile õhtul väljusid Ateena tänavaile tuhanded pensionärid, et põhjata kreeditoridele lubatud kärpeid. «Meil pole mitte midagi, raha pole – niimoodi ei saa enam elada,» hüüdis pisarsilmi Thomas Yanakis (63). «Kuskilt läheb piir!»

Potentsiaalseid mässajaid on Syrizal parlamendis 20–30. Kui kasvõi 10 neist uue päästepaketi vastu hääletavad – või isegi lihtsalt hääletamata jätavad – vajab Syriza juhitud valitsus euroopameelsete opositsiooniparteide toetust.

Hetkeprobleem võib seeläbi laheneda, kuid Syriza usaldusväärsus saaks hoobi ja valitsuse tulevik satuks küsimärgi alla.

Kui kõik läheb plaanipäraselt, teeb Kreeka Euroopa Liidu ja Rahvusvahelise Valuutafondiga viimasel hetkel diili ning ELi liidrid kiidavad selle oma homsel tippkohtumisel heaks.

Ühe Kreeka valitsusametniku sõnutsi läheb pakett siis kolmeks päevaks Kreeka parlamenti arutamisele ning hääletamine toimub esmaspäeval 29. juunil.

Euroametnikud aimavad, et Varoufakis on teinud kulisside taga tööd õõnestamaks kompromissi ja kokkulepet ning kavatseb igal juhul nõuda võlaleevendust.

Paljud panid tähele, et esmaspäevasel eurogrupi koosolekul Brüsselis oli muidu jutukas Varoufakis ebatavaliselt sõnaaher.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles