Ministeerium: piimatöösturid suurendavad kasumimarginaali

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piim.
Piim. Foto: SCANPIX

Piimatöösturid suurendavad märgatavalt oma kasumimarginaali, mis võib viidata nõrgale konkurentsiolukorrale, teatas rahandusministeerium.


Septembris põhjustas inflatsiooni kiirenemise ministeeriumi sõnul toidu ja jookide kallinemine. «Hinnatõusu taga on peamiselt rahvusvahelistel turgudel toimuv, mis Eesti majanduse väiksuse ja avatuse tõttu tähendab, et väliskeskkonna hinnamuutused kanduvad jaehindadesse kiiremini kui Euroopa Liidus keskmiselt,» märkis ministeerium.

Septembris jõudis lõplikult hindadesse ka tubakatoodete aktsiisimäära tõstmine aasta alguses. «Lisaks mõjutas tarbijahindu riietuse ja jalatsite ning gaasi kallinemine,» tõdes ministeerium. «Kui esimesel juhul on tegu allahindluste lõppemisega, siis gaasi osas avaldas mõju tõusnud sisseostuhinnad.» Hooajalistel põhjustel odavnesid majutusteenused ja väljaspool kodu söömine.

Lähikuudel on inflatsioon rahandusministeeriumi sõnul kiirenemas toiduainete kallinemise tõttu. «Teraviljahinnad on välisturgudel viimastel kuudel oluliselt tõusnud ning piimatoodete eksport on hoogustunud,» märkis ministeerium. «Viimane omakorda survestab hindu koduturul ning sellega suurendavad piimatöösturid märgatavalt oma kasumimarginaali. Olukorras, kus sisenõudlus on veel nõrk ning sissetulekud langevad, võib marginaalide suurendamine viidata nõrgale konkurentsiolukorrale.»

Statistikaamet teatas täna, et tarbijahinnaindeks tõusis septembris võrreldes eelmise aasta sama kuuga 4,0 protsenti ja võrreldes tänavu augustiga 0,8 protsenti. Aastane inflatsioon oli viimati nii kiire mullu jaanuaris. Euroalal kiirenes inflatsioon esialgsel hinnangul septembris aastases võrdluses 1,8 protsendini, mis on selle aasta kõrgeim.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles