Lauri: hinnatõus ületas tugevalt ootusi

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maris Lauri.
Maris Lauri. Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Septembrikuine inflatsioon ületas tugevalt ootusi ning näib, et välishindade tõusu varjus toimub täiendav hinnatõus, ütles Swedbanki analüütik Maris Lauri.

Kuigi inflatsioonil on mitmeid loomulikke põhjuseid, võib siiski täheldada, et mitmes aspektis on hinnatõus tuntavalt tugevam kui need põhjused võiksid anda, märkis Lauri.

«Sel aastal on välishinnad tuntavalt Eesti hinnataset mõjutanud,» rääkis ta n-ö loomulikest põhjustest. «Lisaks võib märkida aasta alguse maksutõusude viitajalist mõju - näiteks tubakatoodete laoseisud kasvasid eelmise aasta lõpus niivõrd suureks, et alles nüüd on tekkinud vajadus neid täiendama hakata, seda siis juba kallima maksumääraga toodetega. Ilmselt on vähemalt osaliselt sama hinnatõusutegur olemas ka alkoholi puhul.»

«Aga see ei tähenda, et välishindade tõusu varjus ei toimu ka täiendavat hinnatõusu,» lisas analüütik. Tema sõnul on  rõivaste ja jalatsite hinnatõus tuntavalt suurem tavapärasest hooajalisest hinnatõusust. «Samuti on vähenevad augustist novembrini tavaliselt toidukaupade hinnad, kuid seekord nad tõusid kuuga koguni 1,3 protsenti,» märkis Lauri.

Hinnatõus on tema arvates järjest enam mitte ainult tarbijate, vaid ka üldisemalt majanduse probleem. «Võib arvata, et just hinnatõusu tõttu ei saa ka tarbimine praegu jalgu alla ning pered püüavad jätkuvalt tarbimist piirata. See tähendab, et neil siseturul tegutsevail ettevõtteil, mis praegu hinnatõusust kasu ei lõika, läheb finantsiliselt järjest raskemaks. Kahtlematult surub ühtede hindade tõus teisi hindu mõne aja pärast alla, kuid tehtud kahju võib tarbimisele ja majandusele olla päris ulatuslik,» selgitas Lauri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles