Uuring: eurotsoon on Grexitist sõltumata hukule määratud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti ja Euroopa Liidu lipp
Briti ja Euroopa Liidu lipp Foto: SCANPIX

Suurbritannia varahaldusfirma ECU Group-i majanduskonsultantide poolt läbi viidud uuringu kohaselt ei saa eurotsoon praegusel kujul ellu jääda, sõltumata sellest, mis juhtub Kreekaga, kirjutab The Telegraph.

Analüüs väidab, et sõltumata sellest, kas Kreeka ühisrahast loobub või mitte, seisab eurotsoon silmitsi sügavalt juurdunud probleemidega. Ühisraha omavate riikide majanduslikud erinevused on suurenemas ning ühine intressimäär muutunud sobimatuks, võimendades majandusraskusi nõrgemates riikides ning ülehinnates nõudlust tugeva majandusega riikides.

11 eurotsooni riigi põhjal läbi viidud uuring näitab, et liikmesriikide poliitilised, sotsiaalsed ning kultuurilised erinevused on kasvamas, mis seab eurotsooni valiku ette: kas riike integreerida või seista silmitsi lagunemisega. Strukturaalsed erinevused mõjutavad nii majanduslikku käitumist kui ka sotsiaalseid harjumusi ja poliitlisi otsuseid, näiteks erinevad riikide vahel märgatavalt kohaliku seadusandluse osakaal ning suhtumine korruptsiooni. Sellised erinevused seavad uuringu kohaselt ühisraha jätkusuutlikkuse kahtluse alla.

Kui ühisraha 1999. aastal loodi, väitsid selle toetajad, et ühtsed majanduslikud reeglid aitavad liikmetel  majanduslikult koonduda, muutes nõnda ühise intressimäära kõigile sobivaks. Analüüs väidab aga, et juhtunud on vastupidine ning osade kriteeriumite kohaselt olid EL-i riigid nii erinevad viimati enne 1982. aastat  – liikmed on majanduslikult lahknenud, kogedes nihkeid pakkumises ja nõudluses erinevatel aegadel ning erinevates olukordades.

Uuring väidab, et Kreekaga juhtunu on vaid näide sellest, kuidas Euroopa olukord on mandunud ning oleks vale uskuda, et Kreeka  jääb ainsaks liikmesriigiks, kes eurotsoonist säilimise eest võitlema peab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles