Kohvi hind jätkab tõusu

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX.

Toorkohvi hind on sel aastal maailmaturul kerkinud mitukümmend protsenti ning hinnatõus jätkub, mistõttu võib kohvi Eestis veelgi kallineda.


Viimati kerkisid meil müüdavate kohvide hinnad septembris. Uusi hinnatõuse prognoositakse juba novembris.

ASi Paulic Coffee müügidirektor Tambet Hook tõdes, et toorkohvi hinnad on rahvusvahelisel kohvibörsil kerkinud viimase 12 aasta kõrgeimale tasemele, mistõttu pole hinnatõusust pääsu ka siinsel tarbijal.  

Paulig kavatseb novembris tõsta kohvi hinda ca 60 eurosendi (ligi 9,4 krooni) võrra kilogrammi kohta. Juhul kui maailmaturul peaksid hinnad langema, võidakse hinnatõusust ka loobuda.

OÜ Jungent toob Eesti turule Löfbergsi kohvisid. Ettevõtte tegevjuht Mart Liibert märkis, et toorkohvi hind on võrreldes selle aasta algusega kerkinud maailmaturul 30-40 protsenti.

Samas levivad kuuldused, et juba novembris seisab Eesti turul ees järjekordne kohvi hinnatõus, mis mõnedel andmetel võib ulatuda kuni 20 protsendini.

Maxima poeketi avalike suhete juht Erkki Erilaid nentis, et kaupluseketti on juba informeeritud novembris eesseisvast 15-20 protsendi suurusest hinnatõusust.

Liiberti sõnul kujuneb novembris eeldatav hinnatõus siiski madalamaks, jäädes 13-14 protsendi piiresse.

«Hetke seisuga ei oska öelda, millal  kohvi hinnad püsima jäävad. Sel aastal ei oska küll hinnalangust ette näha,» märkis ta.

Maailmaturu hinnatõusud pole samas Tambet Hooki kinnitusel seotud ikaldusega. Kuna kohvibörsil käib tema sõnul viimasel ajal üsna aktiivne spekuleerimine ning spekulandid ostavad kokku tulevikuoptsioone, kergitab see omakorda kauba hinda.

«Praegu ei oska küll öelda, millal see lõpeb,» märkis Hook.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles