Saksa mahetootja ostab kanepiseemet Eestist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Harilikul kanepil (Cannabis sativa), mida tööstustes kasutatakse, pole narkootilist mõju.
Harilikul kanepil (Cannabis sativa), mida tööstustes kasutatakse, pole narkootilist mõju. Foto: Erakogu

Saksamaa mahetootja Hanf Natur on viimased paar aastat ostnud mahetootjate ühistu Wiru Vili käest ära kogu nende kanepiseemne, millest valmivad tooted, näiteks õlid, jahud ja šokolaadid, jõuavad lisaks muule maailmale ringiga tagasi ka Eesti poelettidele.

Mahetootjate ühistu Wiru Vili müügi- ja ostujuhi Martti Kedderi sõnul on partnerlus Euroopa suurima mahekanepitoodete valmistajaga kestnud paar aastat. «Nad ostavad ära kogu kanepiseemne, mis meil pakkuda on, ja tahaksid rohkemgi,» lausus Kedder.

Hanf Naturi juht Ralf Buck rääkis, et Eestist ostetavad kogused jäävad aastas keskmiselt 25–30 tonni vahele, mis nende firma jaoks on siiski väga väike kogus. Firma ostaks hea meelega Eestist enamgi kanepiseemet. «Oleme kõigile pakkumistele avatud, kuid tähtis on rõhutada, et ostame just maheseemet,» lisas ta.

Saksa firma ei osta Eestist kanepiseemet sellepärast, et see oleks odavam või kvaliteet selgelt parem teiste riikide kasvatajatest. «Hind on sarnane ülejäänud Euroopaga ja kvaliteediga oleme 98% rahul,» sõnas Ralf Buck.

Põhjus on Bucki sõnul pigem selles, et Euroopas on mahekanepiseemne kogus väga piiratud ja seda tulebki eri paigust kokku osta. Suurema osa seemnest ostab Hanf Natur Prantsusmaalt, aga lisaks näiteks Leedust, Austriast, Belgiast ja oma firma kodumaalt Saksamaalt. «Meil on ka Hiinas oma põllud, mida kontrollime, sest mahekanepit kasvatatakse Euroopas liiga vähe,» kõneles ta.

Mahetootjate ühistu Wiru Vili müügi- ja ostujuhi Martti Kedderi selgitusel on kanep Eestiski pigem nišikultuur ja ühistu vahendusel maheseemet müüvaid kasvatajad saab kokku lugeda kahekäe sõrmedel.

«Kanep on mõnevõrra keeruline kultuur, see eeldab teatud tüüpi mulda, selle kasvatamine on seotud viljavaheldumisega ning saake on raske ette ennustada: ühel aastal võib hea saak olla, teisel väga kehv,» rääkis ta. Lisaks on kvaliteedinõuded väga kõrged ning hinnad muutlikud. Näiteks ühel aastal võib kanepiseeme maksta 1300 eurot tonni kohta, teisel aastal 2000 eurot. «See on väga suur vahe. Kes korra pettub, võib kergesti käega lüüa,» lausus ta.

Eestist pärit kanepiseemet kasutatakse Ralf Bucki sõnul peamiselt kanepiõli ja jahude valmistamisel, aga müüakse ka lihtsalt kooritud seemnetena.

Ligi 20 aastat tegutsenud firma on spetsialiseerunud just kanepitoodetele ning nende valikusse kuulub tänaseks üle 40 toidukauba (näiteks müslid, šokolaadid, pastad jne) ning kümmekond kosmeetikatoodet (näiteks kehakreemid ja dušigeelid). Üks põnevamaid tooteid on Ralf Bucki meelest idandatud kanepiseemnetest valmistatud püree.

Eripalgeline kanep

* Kanep on üks iidseimaid kultuurtaimi, mida on sajandeid kasvatatud vastupidava kiu ja õlirikaste seemnete saamiseks.

* Olenevalt sordist sisaldab kanep rohkem või vähem ka narkootilist ainet. Hašiši allikaks on traditsiooniliselt India kanep (Cannabis indica).

*Tööstuses kasutatakse harilikku kanepit (Cannabis sativa), mil pole narkootilist mõju.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles