Veskimägi: võime Balticconectori ehitada ilma soomlasteta

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Veskimägi
Taavi Veskimägi Foto: PEETER LANGOVITS/PM/SCANPIX

EG Võrguteenuste suurosaluse Gazpromilt ära ostev Elering ei välista merealuse gaasitrassi ehitamist kuni Soomeni ilma Gasumita, kui soomlaste gaasifirma loobub ettevõtmises kaasa löömast.

„Võimalus, et Elering ehitab toru kuni Soome võrguni üksinda, pole see optsioon, mida me otsime, sest loodeme, et soomlased muudavad oma otsuseid nii, et saame seda teha koos,“ selgitas Veskimägi.

Venemaa suurfirma Gazpromi poolt kontrollitav Gasum teatas Balticconnectori juhtkomitees, et nad pole huvitatud Eestit ja Soomet ühendava gaasitoru rajamisest 2019. aastaks, mis vastaks kahe riigi peaministrite poolt sõlmitud kokkuleppele.

„Gasumi seisukoht on arusaamatu, sest turul on selle gaasitoru järele nii suur nõudlus, mis tagaks juba praegu 70protsendilise täituvuse,“ lausus Veskimägi.

Elering esitas reedel Eesti ja Soome regulaatoritele investeerimistaotluse Eesti-Soome gaasiühenduse Balticconnector ja selle efektiivseks toimimiseks vajalike Eesti-Läti gaasiühenduse tugevduste rajamiseks Euroopa ühishuvi projektide rahastuse toel. Eestlased  andsid taotluse, vastupidistelt ootsutele, sisse üksinda, sest koostööpartner Gasum loobus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles