Tehnikaülikool asus ehitama uut satelliiti

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TTÜ-Mektory satelliidi makett
TTÜ-Mektory satelliidi makett Foto: TTÜ

Tallinna Tehnikaülikooli (TTÜ) innovatsiooni ja ettevõtluskeskus Mektory jõudis oma satelliidiprogrammiga järgmisse faasi ning algas 2017. aasta  lõpul kosmosesse lennutatava satelliidi ehitamine.

«TTÜ esimese satelliidi ehitus on jõudmas juba kolmanda vaheverstapostini. Valminud on satelliidiprojekti teostatavuse uuring koos uuenenud tehnilise kontseptsiooni ja graafilise mudeliga.  Nüüdsest algab intensiivsemalt ka satelliidi füüsiline ehitamine,» ütles TTÜ–Mektory kosmosekeskuse juht Mart Vihmand.

TTÜ–Mektory allkirjastas täna ka koostööleppe satelliidiprogrammi kahe uue koostööpartneriga – Telegrupp AS-i ja CGI Eesti AS-iga.

Tarkvaraarendusettevõtte CGI Eesti on ettevõte, mis tegi koostööd ka Eesti esimese satelliidi ESTCube-1 loomisel, täpsemalt missioonijuhtimistarkvara arendamisega.

Telegrupp ASi juhatuse esimehe Ivo Remmelgi sõnul  ehitab ettevõte satelliidiprogrammile olulise maajaam. «Selle töö unikaalsus seisneb selles, et kui tavapäraselt kulutatakse taolise süsteemi ehitamiseks sadu tuhandeid eurosid, siis meie loodame selle ära teha oluliselt väiksema summaga kasutades kõige moodsamaid tehnoloogiaid,” ütles Remmelg.

TTÜ – Mektory satelliidi ehitus on üleülikooliline projekt, milles osaleb 25 TTÜ magistri tudengit üheksast eri riigist ning neljast teaduskonnast. Eesmärgiks on projekteerida, ehitada ning lennutada 600 kilomeetri kõrgusele orbiidile väikesatelliit ning luua maajaam ja selle kaudu satelliiti opereerida.

Satelliidi ehitus- ja testimine on planeeritud 2016. aasta esimesse poolde ning orbiidile lennutamine toimub suure tõenäosusega mitte varem kui 2017. aasta lõpul.

Satelliidi animatsioon on vaadatav siit: http://mellow.ee/mektory/mektolite_8_logoga.mov

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles