Tapmiste tase sunnib USA kõrgkoole kasutama tulistamissensoreid

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tulistamissensorite tehnoloogia USA ülikoolides
Tulistamissensorite tehnoloogia USA ülikoolides Foto: shotspotter.com

Kuna Ameerika Ühendriigid on Eesti, Mehhiko ja Türgi kõrval suurima tapmiste suhtarvuga riike maailmas, siis ollakse sunnitud võtma kasutusele ka uusi tehnoloogiaid – nimelt asuvad ülikoolid kasutusele võtma tulistamissensoreid.

Sacramento lähistel asuv Newark Memorial High School on üks esimestest kõrgkoolidest, mis vastava sensoriga varustatud mikrofonid oma ülikoolilinnakus kasutusele võtab. Eesmärgiks on kiirendada politsei teavitamist tulistamisjuhtumise korral, vahendab Business Insider.

Uus tehnoloogia võimaldab kolme meetri täpsusega ära näidata tulistamise asukoha. Sel nädalal viis politsei läbi edukad testimised ning tehnoloogia andis politseile ka eelinfot, mitu tulistamist on toimunud. Jooksev info jõudis sündmuskohalt nii 911-telefonikeskusesse kui sündmuskohale kihutavate patrullide mobiilidele.

Eestis tapmisstatistika USA-st hullem

USA-s on pärast sel nädalal toimunud järjekordset traagilist tulistamisjuhtumit puhkenud arutelude laine relvade tsiviilkäibes lubatavuse kohta. President Barack Obama tõdes sel nädalal antud teleesinemises, et «sellist tüüpi massivägivalda ei esine teistes arenenud riikides».

Selgub, et tal oli suures osas õigus. Nimelt näitab ÜRO värkseim – aastast 2013 pärinev - riikide võrdlus, et OECD riikidest on tapmiste arv 100 000 elaniku kohta suurem vaid Mehhikos, Türgis ja Eestis.

Foto: businessinsider.com
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles