Tööõnnetus viis uue nanomaterjali avastamiseni

Crisely Apri
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nafenit saab kasutada näiteks veekeedukannude täiustamiseks.
Nafenit saab kasutada näiteks veekeedukannude täiustamiseks. Foto: PM/SCANPIX BALTICS

Tööõnnetus Tallinna metallisulatustehases viis uue nanomaterjali avastamiseni ning hiljuti sai ettevõte hea uudise: Euroopa Liidu programmist Horisont 2020 antakse neile 2,5 miljonit eurot toetust, aitamaks uuenduslikul materjalil laiema hulga tarbijateni jõuda, kirjutab Eurokratt.

2012. aastal juhtus ühes Tallinna metallisulatustehases äpardus – töödejuhatajal ei õnnestunud täpselt järgida protokolli, mille alusel alumiiniumi sulatusahi töötama peaks. Kui ta oma viga märkas ja ahju välja lülitas, oli vedela ja tulikuuma alumiiniumi kohale tekkinud valge vatjas kiht. See üllatas ettevõtte töötajaid ning asja otsustati mikroskoobi all uurida.

„Näha olid sellised kiud, mida keegi maailmas varem tootnud polnud. Kiud olid kasvanud nagu siili okkad, nad olid väga struktureeritud, õhukesed ja ei läinud omavahel sassi”, kirjeldab ANF Development OÜ värske juht Valery Drognev.

Asja uuriti edasi – alumiiniumikiud jahvatati pulbriks ning anti testimiseks klientidele. Drogev selgitas, et uut materjali - Nafenit - saab lisada väga paljudele toodetele, näiteks plastikule, vaigule, betoonile ja klaasile, mida saab nõnda töökindlamaks ja vastupidavamaks muuta. Drogev kirjeldas suures mahus plastikust koosnevate veekeedukannude näidet: kannude tootja saab nanomaterjale lisades plastiku töökindlamaks ja vastupidavamaks muuta, lisaks väheneb kannu hind ligi viiendiku võrra. Materjale tuleks lisada väga vähe - vaid 0,5-0,6% kogumassist.

Praegu keskendub ANF Developmenti meeskond sellele, et välja selgitada, kuidas Nafenit tööstuslikult ja suurtes kogustes toota, et seda saaks esialgu plastikutes ja vaikudes kasutada, betoon ja klaas on hetkel jäetud tulevikku ootama. Toote prototüüp nii kiu-, pulbri- kui ka vedelal kujul on valmis.

Programmist Horisont 2020 saadud 2,5 miljonit kulub ettevõttel järgmise 18 kuu jooksul peamiselt uute masinate ostule, ent tegeletakse ka teadus- ja arendustööga. Kuna nanomaterjalidega töötamine on osutunud tunduvalt keerulisemaks kui oodatud, on ettevõttesse viimase kolme aasta jooksul investeeritud juba miljoneid eurosid ning raha tuleb sinna paigutada ka edaspidi. Paari aasta pärast loodab ettevõte toota umbes 170 miljoni euro suurust käivet aastas

„Kas Nafeni arendamine hakkab olema lihtne? Ei! Aga ma liitusin, sest usun, et see on edukas projekt,” ütles Drogev ja selgitas, et kui nanomaterjalid kümmekond aastat tagasi pinnale kerkisid, oli teadlaste entusiasm suur ning ennustati kiiret tähelendu. Ent asjad läksid teisiti, sest selgus, et tegemist on väga keerulise tehnoloogiaga, mille arendamine nõuab palju kannatust. „Keegi ei oodanud, et nanoosakeste lisamine toormaterjalile on niivõrd keeruline, ent minule on see väga huvitav – uus tehnoloogia, uus tööstus. See on revolutsioon!”

2020. aastani kestva eelarveperioodi jooksul toetab Euroopa Liit programmi Horisont 2020 kaudu teadust ja innovatsiooni 80 miljardi euroga. Tegemist on ELi kõigi aegade suurima teadus- ja innovatsiooniprogrammiga ning suur osa rahast on mõeldud väikese ja keskmise suurusega ettevõtetele, et toetada innovaatilisi ja suure kasvupotentsiaaliga väikeettevõtjaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles