Kasinusest kõrini: Kreeka noorus eelistab «kaost»

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka lipp
Kreeka lipp Foto: SCANPIX

Kolmapäeval väljastas Kreeka keskpank ehmatava hoiatuse:  riik seisab silmitsi «kontrollimatu kriisiga», mis võib selle Euroopa Liidust välja suruda – kui valitsus kiiremas korras kreeditoridega kaubale ei saa.

Kreeka parlamendi ette kogunenud noortel oli oma peaministrile aga teine sõnum: hoia kurssi, tulgu mis tuleb.

«[Veel] rohkem kasinust või kaos?» küsis Financial Timesi reporterilt Syriza noorpoliitik Iasonas Schinas (26) ning vastas ise: «Kaos.»

Kreeka noortel on närv must: alla 25-aastaste seas on töötusmäär umbkaudu 40 protsenti ehk ligi kaks korda kõrgem ELi keskmisest. Nagu teisteski Euroopa kriisiriikides on neil tulnud taluda elamist vanemate juures ning nõjatuda nende poolt poetatud taskurahale. Süüdistavad sõrmed osutavad abipakettide tingimustena nõutud kasinusmeetmete poole.

«Viimased viis aastat on hävitanud meie elud. Nii et meil pole midagi kaotada. Ja seega me võtame asja rahulikult,» selgitas Schinas keset skandeerivate, tuliseid kõnesid pidavate ja valjuhääldajatest protestilaule laskvate noorte tekitatud lärmi.

Koos riigisektori ametiühingutega on Kreeka noored olnud jaanuaris võimule tõusnud Alexis Tsiprase peamine tugi ja sammas. Noored on veendunud, et Tsiprase kurss on õige ning Euroopa annab varsti järele – kasvõi selleks, et päästa ülejäänud eurotsoon.

«Kui üks riik lahkub, hävitab see usu süsteemi. Kui üks ära läheb, võivad kõik end minekule asutada,» arvas teine noorpoliitik Costas Stavrou. «Nad blufivad. Nad teavad, et nende probleemid lähevad [siis] suuremaks.»

Schinas noogutab nõusoleku märgiks: «Kui me ei maksa, siis on probleem ülejäänud Euroopal – mitte meil.»

Tegelikult vaatab ta olukorda veelgi laiemalt: «Maailma töölisklassi pilgud on kinnitatud Kreekale. Me tahame olla neile eeskujuks kapitalismi – nende vaenlase – vastu võitlemisel.» 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles