Briti mõttekoda Kreekale väljaspool euroala katastroofi ei ennusta

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka lipp
Kreeka lipp Foto: SCANPIX

Briti mõttekoda Oxford Economics leiab, et Kreeka majandus ei peaks euroalast lahkumise pärast muretsema, sest praegusest enam hullemaks olukord minna ei saa, kirjutab BNS.

Mõttekoda on võrrelnud 137 pangakriisi ja jõudnud järeldusele, et üksnes viis neist on avaldanud SKP-le laastavamat mõju kui Kreeka oma. Kolmel juhul põhjustas kriisi kodusõda ja ühel juhul toormehindade krahh. Tavaolukorras on Kreekaga võrreldav ainult Argentina, mis elas üle 1980. ja 1990. aastate pangakriisid.

Mõttekoja hinnangul euroalast lahkumine mingit suurt katastroofi Kreekale kaasa ei too. Võrreldes Argentina ja Islandiga, võib SKP esialgu veel 10 protsenti väheneda. Kuid toibumine tuleb kiirem, kui turud prognoosivad.

Hullemad asjad on Kreeka majanduses juba ära juhtunud. Arvestades näiteks kapitali väljavoolu osakaalu SKP-s, siis on see Kreekas olnud umbes kuus korda suurem, kui oli Argentinas 2001. aastal.

Mõttekoda väidab ka, et Kreeka praegune ebakindel olukord peletab investorid eemale. Euroalast lahkumise järel ebakindlus väheneb või kaob. Kreeka varad on suhteliselt odavad ja suurema tootlusega kui mujal Euroopas. Lisaks usuvad analüütikud, et väljaspool euroala on võlgade mahakandmine tõenäolisem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles