Fotod: Eesti sai esimese päikesepaneelidel töötava mobiilimasti

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elisa esimene päkeseenergiast saadavat elektrit kasutav mobiilside tugijaam.
Elisa esimene päkeseenergiast saadavat elektrit kasutav mobiilside tugijaam. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Elisa avas Tallinnas Telliskivi tänava piirkonnas Eesti esimese mobiilside tugijaama, mis töötab osaliselt päikeseenergial, kusjuures ka päikesepaneelid ise on toodetud Eestis.

«Oleme aastaid uurinud võimalusi, kuidas energiat vähem tarbida ja hoida seeläbi ka kulusid kokku. Ühelt poolt mõtleme muidugi rohelise jalajälje vähenemisele, teisalt on piirkondi – näiteks Naissaar -, kus muid võimalusi tugijaama töötamiseks polegi kui diiselgeneraator või päikeseenergia,» ütles Elisa võrgujuht Andrus Kaarelson.

Pilootprojektina käivitatud kuue päikesepaneeliga tugijaam võimaldab aastas vähem õhku paisata tonni süsihappegaasi. Kasutatava lahenduse tasuvusaeg on neli aastat. 

Andrus Kaarelsoni sõnul oleks tuuleenergia kulukam kui päikesepaneelide kasutamine
Andrus Kaarelsoni sõnul oleks tuuleenergia kulukam kui päikesepaneelide kasutamine Foto: Eero Vabamaegi/

Kaarelsoni sõnul on Elisa grupp uurinud palju ka tuulegeneraatorite kasutamise võimalusi Soomes, kuid jõudnud järeldusele, et need on liikuvate osade tõttu palju vähem töökindlamad ja kulukamad kui staatiline päikesepaneel. Paneelide võimsus on ideaalse ilma korral poolteist kilovatti, pilvetaguse päikese või õhtu ja hommiku ajal ühe kilovati ringis.

Ettevõtte statistika näitab, et osaliselt päikeseenergial töötava tugijaama sisseostetava energia tarbimine on väikseim veidi pärast keskpäeva kella 14 paiku ning kõige suurem kella 22 ringis, mil on traditsiooniliselt suurim mobiilse interneti kasutamise aeg Eesti kodudes.

Selline näevad välja päikesepaneelid Telliskivi täna masti all
Selline näevad välja päikesepaneelid Telliskivi täna masti all Foto: Eero Vabamaegi/

Paneelid on Eesti olusid arvestades paigutatud maksimaalse tootlikkuse saavutamiseks 45-kraadise nurga all ja täpselt suunaga lõunasse. Süsteem on üles ehitatud nii, et mast saab läbi muundurite samaaegselt energiat nii elektrivõrgust kui päikesepaneelidelt.

Päikesepaneelide enda hind on kümne aastaga vähenenud kümme korda ja kui veel aasta tagasi maksis ühe kilovati energia tootmine nendega ühe euro, siis järgmisel aastal võib selleks olla juba pool eurot.

«Oluline on päikeseenergia kasutamisel ka tugijaamade töökindluse kasv – kui seni on meil akud dimensioneeritud nii, et suudame üle elada kahetunnise elektrikatkestuse, siis päikeselise ilmaga on see kasvanud nelja tunnini,» ütles  Andrus Kaarelson.

Kui hetkel kasutatav süsteem katab testperioodil ära poole tugijaama energiavajadusest, siis testi õnnestumisel võidakse lisada sama palju paneele juurde ja hoida ilusate ilmade korral tugijaam töötavana vaid päikeseenergia toitel.

Paneelid on tootnud Eesti ettevõte Naps Solar
Paneelid on tootnud Eesti ettevõte Naps Solar Foto: Eero Vabamaegi/

Ettevõte ei ole plaaninud asuda päikeseenergiat elektrivõrku tagasi müüma. «Päikeseenergia tasuvus on suurim siis, kui see ise kohapeal ära tarbida. Ostaksime elektrit sisse 12 senti kilovati eest ja müües saaksime börsihinnaks 4-5 senti,» selgitas Kaarelson.

Elisa esimene testperiood päikeseenergia kasutamiseks kestab novembrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles