Euroopa Liit kaalub erakorralist tippkohtumist nädalavahetusel

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka ja ELi lipud.
Kreeka ja ELi lipud. Foto: SCANPIX

Pärast eilset palavikulist päeva euroala võlaturgudel ning võttes arvesse võimalust, et homne eurogrupi koosolek jookseb liiva, käivad nüüd jutud Euroopa Ülemkogu erakorralisest kokkutulekust eelseisval nädalavahetusel.

Kreeka parlamendist televaatajateni toodud kõnes mõistis Kreeka peaminister Alexis Tsipras hukka kreeditoride «meie rahvale alandavad» kompromissettepanekud ning kuulutas Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) «kriminaalselt vastutavaks» oma riigi majandusraskuste eest. Samal ajal ilmusid rahandusministri Yanis Varoufakise sulest sõnumid selle kohta, et ta ei kavatse tuua homsele rahandusministrite koosviibimisele ühtegi uut ettepanekut, kirjutab Financial Times.

Saksa kantsler Angela Merkel tunnistas, et ei näe «kahjuks» ühtegi märki umbsõlme hargnemisest Kreeka ja kreeditoride vahel.

Teiste kreeditore esindavate ametnike sõnutsi on varuplaanid abipaketi kõneluste luhtumise puhuks – sealhulgas valitsusjuhtide kogunemine pühapäeval – praktiliselt paigas.

Ametnikud lisasid, et ettevalmistuste osana on seatud paika ka kondikava kapitalikontrollide kehtestamiseks, hoidmaks ära Kreeka finantssektori kollapsi.

Aruteludega kursisolevad allikad ütlesid, et võimalik tippkohtumine nädalavahetusel oleks viimane võimalus kapitalikontrollide vältimiseks.

Nad rõhutasid, et koosolekut veel ametlikult «kalendris» ei ole. «Järgmine ja loodetavasti otsustav samm on eurogrupi koosolek neljapäeval,» ütles Donald Tuski pressiesindaja. Tusk oleks see mees, kes tippkohtumise kokku kutsub.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles