Hiina kavatseb kaitsta omasid välismaal

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mida rohkem Hiina välisinvesteeringuid teeb, seda rohkem peab ta hakkama kaitsma oma ettevõtteid ja kodanikke konfliktikolletes. Pildil 2012. aastal Lõuna-Sudaanis mässulise liikumise käes 11 päeva vangis olnud Hiina töölised.
Mida rohkem Hiina välisinvesteeringuid teeb, seda rohkem peab ta hakkama kaitsma oma ettevõtteid ja kodanikke konfliktikolletes. Pildil 2012. aastal Lõuna-Sudaanis mässulise liikumise käes 11 päeva vangis olnud Hiina töölised. Foto: STR / AFP

Juba pikemat aega on Hiina sidunud välisinvesteeringud lepingutega oma ettevõtetele. Tänase seisuga töötab piiri taga hinnanguliselt viis miljonit Hiina kodanikku.

Torujuhtmete, teede ja tammide kallal käib töö mitmetes konfliktikolletes nagu Lõuna-Sudaan, Jeemen ja Pakistan. Üha sagedamini tekib vajadus minna piiri taha neid päästma, kirjutab Bloomberg Business.

President Xi Jinpingi «siiditee» projekti raames plaanitakse infrastruktuuriprojekte kõikjal Kesk-Aasias, India ookeani rannikul ning Lähis-Idas – kuni Euroopani välja.

Kui aastal 2003 olid Hiina firmade investeeringud välismaale napi kolme miljardi dollari tasemel, siis kümme aastat hiljem oli vastav summa paisunud 108 miljardile dollarile. Ja trend on tõusev.

Seda enam kasvab vajadus seista aktiivsemalt nii oma huvide kui inimeste kaitsel teistes maailma maades.

«Hiina välispoliitika võtab suurema rolli globaalses probleemilahenduses,» ütles Guangzhou Sun Yat-seni ülikooli rahvusvaheliste suhete instituudi dekaan Pang Zhongying. «Sisuliselt toob siiditee kaasa palju muutusi välispoliitikas, aga me teame neist väljavaadetest veel vähe.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles