Riigikogu võttis vastu põlevkivi tagantjärgi kaevandamist lubava seaduse

PM Majandus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põlevkivi kaevandamine.
Põlevkivi kaevandamine. Foto: Liis Treimann

Riigikogu kiitis 62 poolthäälega heaks Riigikogu liikmete Deniss Boroditši, Andres Metsoja, Valeri Korbi, Jevgeni Ossinovski, Einar Vallbaumi, Mati Raidma ja Kalvi Kõva algatatud maapõueseaduse ja keskkonnatasude seaduse muutmise seaduse.

Vastuhääli oli 11.

Seadus näeb ette võimaldada ettevõtetel kaevandada alates 2009. aastast kehtestatud aastamäärast vähem kaevandatud põlevkivi varu tagantjärele.

«Jätkuvalt ei tohi seitsme aasta jooksul keskmine kaevandusmaht ületada 20 miljonit tonni. Lubatud kaevandmise ülempiir tagab nii kaevandamise paindlikkuse kui ka keskkonnakaitse,» ütles keskkonnakomisjoni esimees Rainer Vakra. Ta toonitas, et põlevkivi paindlikuma kaevandamisega on omavahel seotud nii sotsiaal-, majanduslikud kui ka keskkonnamõjud.

Seni kehtiv põlevkivi kaevandamise aastamäär on piiratud 20 miljoni tonniga, kuid ettevõtete reaalsed kaevandamismahud pole alates 2009. aastast ületanud 16 miljoni tonni piiri. Sellest tulenevalt on ajavahemikus 2009-2014 kaevandamata jäänud 4028 tuhat tonni põlevkivi aastas ehk sellel perioodil kokku 24 172 tuhat tonni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles